Un studiu recent facut pe 2000 de persoane a aratat ca… dragostea dureaza trei ani si ca marea majoritate a relatiilor incep sa scartie cam dupa trei ani, iar multe nu supravietuiesc acelei perioade dificile. De ce? Pentru ca cercetarile dovedesc ca acela este momentul cand dragostea nu mai e asa oarba, pasiunea se mai potoleste si obiceiurile partenerului pe care le considerai la inceput adorabile incep sa te calce pe nervi, uneori atat de rau incat duc la despartiri.
In plus, participantii la sondaj au spus ca, o data cu timpul, au primit tot mai putine complimente de la partener, iar trei din 10 respondenti care se afla intr-o relatie de mai mult de cinci ani au spus ca partenerul nu le-a mai facut niciun compliment in ultimii ani.
Deasemenea, trei sferturi dintre persoanele intervievate au spus ca spatiul personal este crucial pentru supravietuirea relatiei si o treime dintre cei a caror relatie a supravietuit hopului de la trei ani isi rezerva cel putin doua seri pe saptamana pentru activitati fara partener.
Subiectii studiului au raspuns si care sunt obiceiurile care ii scot din minti la partener si pentru care au pus sau ar pune capat relatiei. Iata topul celor mai mari 10 ucigasi ai pasiunii din cuplu, conform studiului citat de Shine:
Ingrasarea partenerului si / sau faptul ca nu face sport – 13%
Banii: partenerul e prea zgarcit sau prea cheltuitor – 11%
Program de lucru prea lung, motiv pentru care cuplul nu iese niciodata nicaieri – 10%
Probleme de igiena personala – 9%
Socrii si / sau celelalte rude ale partenerului (se amesteca prea mult in viata cuplului sau nu au deloc de-a face cu cuplul)
Lipsa romantismului (atentii, iesiri, sex, etc.) – 8%
Consumul exagerat de alcool – 7%
Sforaitul sau alte obiceiuri neplacute in timpul somnului – 6%
Garderoba invechita (vesnic aceleasi haine si lenjerie intima veche si / sau urata, gen “moartea pasiunii”) – 4%
Obiceiurile din baie (unghii taiate in cada, chiuveta necuratata dupa barbierit, tampoane folosite lasate la vedere, etc.) – 4%
Ceea ce omite studiul este faptul ca toate cuplurile trec prin perioada de tranzitie de la “indragosteala” la iubirea profunda, reala, matura, “cu ochii deschisi”, insa cuplurile care supravietuiesc confruntarii cu realitatea sunt cele care au exercitiul comunicarii, cele a caror pasiune e dublata de prietenie precum si de interese si valori comune, cele care nu au asteptari nerealiste, au simtul umorului si constata ca, pe langa faptul ca se simt atrasi sexual unul de altul, cei doi parteneri chiar se plac! Daca e indeplinita macar o jumatate din aceste conditii, risipirea aburilor euforici ai inceputului idilei nu are de ce sa insemne moartea pasiunii, ci inceputul iubirii “de cursa lunga”.
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT