Ce este de făcut atunci când soțul nu este de acord cu divorțul?
Una dintre întrebările pe care le primesc în practică este aceea dacă unul dintre soți se poate opune în mod abuziv desfacerii căsătoriei, respectiv dacă divorțul poate fi pronunțat chiar și fără acordul unuia dintre soți. Precizăm că nu ne referim la divorțul cu element de extraneitate (atunci când unul dintre soți se află în străinătate și este împiedicat în acest fel sau nu dorește să-și exprime acordul pentru divorț, caz în care așa numita tergiversare a cauzei are la bază alte motive, iar acestea vor face obiectul unui articol separat).
Confuzia apărută în rândul justițiabililor are la bază faptul că este îndeobște cunoscută regula prezenței obligatorii a soților la divorț, ceea ce poate conduce la ideea că nu vom putea obține divorțul în lipsa celuilalt soț sau a acordului său.
Totuși, precizăm că, deși soții sunt obligați să fie prezenți (în fața instanțelor de fond) personal, aceștia pot fi și reprezentați, cu condiția să facă dovada imposibilității de prezentare, iar acordul soților nu este necesar decât în cazul în care se dorește un divorț prin acord, aspect pe care, de regulă, îl cunoaștem înainte de introducerea acțiunii.
Astfel, potrivit art. 373 Cod civil, divorțul poate avea loc:
– prin acordul soților;
– din culpă comună sau din culpa exclusivă a unuia dintre soți (atunci când raporturile de familie sunt grav vătămate, din cauza unor motive temeinice, iar raporturile de familie nu mai pot continua);
– pentru separare în fapt de cel puțin 2 ani;
– pentru motive ce țin de sănătate (caz în care divorțul este deschis de soțul în cauză).
Așadar, avem nevoie de acordul soțului, doar în situația în care soții se înțeleg și depun cererea de divorț împreună, precum și în situația în care sperăm ca, ulterior depunerii acțiunii, soțul inițial refractar, să accepte cererea de divorț. În celelalte cazuri, vom vorbi fie despre culpă, fie despre separare în fapt, iar mai rar, vom întâlni divorțul din motive de sănătate.
Totuși, deseori am întâlnit uneori situația în care nici unul dintre soți nu este vinovat, dar soțul reclamant invocă dispariția sentimentelor de afecțiune și faptul că nu mai formează, în fapt, un cuplu.
Vorbim așadar despre situația în care soțul care își dorește divorțul nu îi impută celuilalt anumite fapte concrete care au dus la desfacerea căsătoriei, neexistând așadar o culpă și motive clare de divorț, caz în care ne întrebăm, dacă într-o astfel de situație, reclamantul nu mai poate obține divorțul deoarece nu are motive întemeiate, respectiv nu invocă o anumită culpă a soțului pârât?
Într-o astfel de situație, când soții s-au îndepărtat, nu mai au sentimente de afecțiune, iar între aceștia nu mai există relații precum cele specifice celor de familie, vom putea invoca culpa comună, care se traduce prin aceea că ambii soți se fac vinovați de desfacerea relațiilor de familie, deoarece s-au îndepărtat și nu au făcut eforturi pentru menținerea căsniciei.
Sancționând culpa comună a soților prin desfacerea căsătoriei, înțelegem că, deși nu există o prevedere legală expresă, există totuși obligația implicită a soților de a menține relațiile de familie, în caz contrar scopul căsătoriei nu ar mai putea fi atins.
Explicația este aceea că, potrivit dispozițiilor legale, căsătoria este întemeiată cu scopul de a forma o familie. Totuși, atunci când, din culpa ambilor soți, relațiile de familie s-au deteriorat, nemaiexistând comunicare sau sentimente de afecțiune, nu mai există nici temeiul legal pentru menținerea căsătoriei. Spunem așadar că într-o astfel de situație scopul căsătoriei nu mai poate fi atins. Invocând culpa comună, rezultă că ambii soți își asumă (dacă introduc cererea împreună), sau trebuie să își asume, eșecul destrămării relațiilor de familie.
Întrucât, într-un articol anterior vorbeam despre daunele care pot fi solicitate cu ocazia divorțului, indicăm o lucrare de practică judiciară pentru cei interesați. Lucrarea Daunele morale și prestația compensatorie la divorț este disponibilă la adresa:https://www.ujmag.ro/drept/dreptul-familiei/daunele-morale-si-prestatia-compensatorie-la-divort-jurisprudenta-relevanta-si-comentata
Autor: avocat Paula-Alina Lupu
Articolul a fost scris de catre avocat Paula-Alina Lupu pentru rubrica de specialitate a site-ului sfatulparintilor.ro, iar distribuirea este permisă cu indicarea autorului si a sursei.©
Tel: 0755.795.608
Mail: avocatpaulalupu@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/avocatpaulalupu
Imagine de Alfred Derks de la Pixabay
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025