7 greseli in casnicie pe care chiar si cei destepti le fac. Multa lume neglijeaza punctul 6
Greseli casnicie: “Economia salveaza casnicia”, ar putea fi sloganul unei carti care face furori in Statele Unite. Cartea “Cuploeconomia: Cum sa folosesti economia in dragoste, casnicie si rufe murdare”, scrisa de Paula Szuchman si Jenny Anderson, ii invata pe cititori cum sa aplice in relatia de cuplu strategii economice din capitalism, asfel incat sa aloce cu succes resurse limitate (timp, bani, minte, libido) pentru bunastarea familiei.
Greseli casnicie: Iata 7 greseli pe care si cei mai destepti oameni le fac in casnicie, si sfaturile celor doi analisti economici de la The Wall Street Journal si New York Times.
1. Imparti sarcinile casei 50/50
La prima vedere pare corect. Iti imparti pe din doua sarcinile: spalatul vaselor, maturatul, plimbatul cainelui etc. Insa, daca tintesti catre un perfect 50/50, vei constata ca vei petrece mai mult timp socotind cine cat a facut. Daca te concentrezi pe cat de mult ai facut tu si cat de putin a facut partenerul de viata, nu veti ajunge prea departe ca si cuplu.
Poti sa aplici in schimb “avantajul comparativ”, un termen din economie care se refera la a face ce stii tu mai bine sa faci. Daca esti mai bun la spalat vase si la platit facturi, atunci tu speli vasele si platesti facturile. In timp ce partenerul de viata face, la randul sau, ceea ce se pricepe el cel mai bine: sa dea cu mopul si sa plimbe cainele, de exemplu.
2. Astepti sa ai dispozitia pentru a face sex
Sa aveti amandoi in acelasi timp dispozitia pentru sex este valabil doar daca amandoi sunteti cele mai sexy persoane de pe pamant si sunteti dependent de sexul monogam. Daca nu faceti parte din aceasta categorie, atunci este foarte probabil sa treaca luni bune pana cand veti fi amandoi plini de dorinta, in acelasi timp.
Potrivit economistului George Loewenstein, oamenii au doua “eu”-uri. Unul rece, rational, care zice “Voi face sex diseara cu partenerul meu, pentru ca il iubesc, imi place, iar sexul face bine relatiei”, si unul “fierbinte”, care reactioneaza impulsiv si emotional: “Am avut o zi asa de proasta, toate mi-au mers pe dos, n-am bani, arat rau, mi se vede burta, iar x (partenerul) tocmai acum si-a gasit sa ma enerveze. Deci, nici vorba de sex in seara asta, ma uit la televizor si apoi ma culc”.
Ce trebuie sa faci este ca atunci cand n-ai chef de sex, sa-l lasi pe eul rece sa-si faca datoria. Chiar daca n-ai chef, oricum nu-ti va parea rau.
3. Crezi ca o raceala in cuplu inseamna sfarsitul relatiei
Toate relatiile trec prin cicluri. Ca si economia. Sunt suisuri si coborasuri. Boom-uri si recesiuni. Este inevitabil, nu ai cum sa ocolesti crizele. Ba mai mult sunt si foarte sanatoase. Te fac sa-ti dai seama unde ai gresit. Poate ca ai privit lucrurile ca si cand ti se cuvin de drept, poate ti-ai tratat partenerul ca si cum ai fi stapan pe viata lui. In economie exista termenul de “distrugere creativa” (un lucru nou distruge un lucru vechi, insa contribuie la progresul economic). Priveste analitic situatia si gaseste solutii creative pentru consolidarea relatiei si distrugerea credintelor vechi care rup cuplul.
Citeste si: 5 greseli de casnicie facute de parintii nostri
4. Pierzi noaptea pentru a rezolva o disputa
Atunci cand aveti o disputa, un punct de vedere contradictoriu, nu este indicat sa pierdeti toata noaptea pentru a va lamuri. Doar pentru ca o vorba veche zice sa nu te duci la culcare suparat, asta nu inseamna ca trebuie sa dezbati problema pana cand ii gasesti capatul. Cu cat incerci mai mult sa o rezolvi (a se citi sa castigi disputa), cu atat obosesti mai mult si cu atat devii mai frustrat. Nu e chiar atat de rau sa te duci la culcare suparat, pana la urma. Noaptea e un sfetnic bun, spun batranii. S-ar putea ca dimineata sa vezi lucrurile cu alti ochi. In economie termenul se numeste “aversiune la pierdere”. Nimanui nu-i place sa piarda. Insa daca recunosti asta, vei gasi solutii pentru minimalizarea pierderilor si nu vei lupta pentru castigarea unei cauze, indiferent de costuri.
5. Incerci sa ghicesti gandurile partenerului sau astepti ca el sa faca asta
De ce ar trebui ca tu sa stii fix in momentul potrivit ca partenerul are nevoie de o imbratisare sau de un pahar de vin? De ce trebuie sa te astepti ca partenerul sa isi dea seama cand tu ai nevoie de un compliment sau de o incurajare? Cand aceste lucruri se pot rezolva foarte usor, vorbind. Cere ceea ce vrei. In economie, se numeste principiul transparentei. Ofera-i partenerului de viata toate informatiile de care are nevoie si nu te astepta ca el sa cunoasca necunoscutul. Informatia este ca vaselina care ajuta rotile unui sistem sa se invarta fara sa scartaie.
6. Uiti de gesturile marunte
Gaseste-ti timp pentru lucrurile marunte: o imbratisare, o perioada din zi doar pentru sine. In valtoarea in care traim, niciodata nu pare ca este timpul potrivit pentru asa ceva. In economie se numeste “angajament”. Ia-ti angajamentul ca in fiecare seara iti imbratisezi partenerul de viata sau ca, in fiecare seara, iti vei lasa partenerul o perioade de timp sa fie doar cu el, timp in care te ocupi de copii sau de alte treburi ale casei care erau in lista lui de indatoriri. Atunci cand angajamentele sunt reciproce, chiar si pentru lucrurile marunte, relatia se va consolida.
Nu rata nici: 7 GRESELI GRAVE care iti vor strica casnicia
7. Subestimezi putearea micilor schimbari
Cand ambii parteneri muncesc, timpul petrecut cu copiii este mic, treburile casnice multe, iar aceste lucruri sunt coplesitoare. De multe ori te gandesti la solutii radicale, dar care zdruncina total echilibrul in cuplu si te feresti sa le aplici. Politica pasilor mici iti poate face foarte bine. De exemplu, gateste mai mult in weekend, congeleaza mancarea si vei putea avea pentru toata saptamana. Sau din cand in cand, angajeaza o firma de curatenie care sa aranjeze prin casa in timp ce voi petreceti timp de cilitate, in familie.
foto: Pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie