Shop
Ultimele 100 de articole

7 evenimente care pot duce la divort

31 mai 2019, , Vizualizări:
evenimente care pot duce la divort - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - business-3219263

Casatoria nu mai este vazuta, precum in trecut, drept uniunea care tine pana cand unul dintre parteneri pleaca de pe aceasta lume. In prezent oamenii ajung mult mai usor la divort, poate si din cauza stilului de viata mult mai rapid si a perceptiei ca timpul este mult prea pretios pentru a fi petrecut alaturi de o persoana pe care nu o (mai) iubesti, ori cu care nu te intelegi.

Multe cupluri se confrunta cu situatii stresante si cu schimbari ale vietii insa nu toate ajung sa se desparta. Psihologul Elizabeth Ochoa de la Beth Israel Medical Center in New York City enumera evenimentele care pot duce la divort (si cum te-ai putea proteja de eventualul lor devastator) se numara:

Boala

Cand unul dintre parteneri se imbolnaveste grav intreaga dinamica a relatiei se schimba. „Afectiunile cronice creeaza datorii, durere si pierderea sinelui. Unul dintre parteneri nu mai este capabil sa-si indeplineasca sarcinile asumate, iar asta presupune mai mult efort din partea celuilalt. Unele cupluri pot trece peste alta, altele nu”, spune Ochoa.

Si cine este bolnav poate avea un impact major asupra viitorului cuplului. Un studiu recent realizat de catre Universitatea de stat Iowa a descoperit ca rata divortului era cu 6% mai ridicata in relatiile in care sotiile s-au imbolnavit grav (cancer, boli de inima, boli ale plamanilor). Rata divortului nu crestea in cazul in care sotul era cel bolnav.

“Este mai greu pentru barbat sa-si ingrijeasca sotia daca trebuie sa preia si responsabilitatile ei. Insa depinde si de cum s-au impartit sarcinile intre cei doi soti. Daca sotul este cel care sta acasa si tine gospodaria atunci ii este mai usor sa se adapteze la noua situatie”, a observat Ochoa.

Citeste-ti horoscopul zilnic dragoste aici.

Schimbarile de job

Un studiu realizat de catre Universitatea de stat Ohio sustine ca barbatii care nu au un loc de munca sunt mai predispusi sa-si paraseasca sotiile, ori sa fie parasiti de ele. Si, cu siguranta, pierderea job-ului de catre unul dintre parteneri poate cauza stres legat de bani, securitate si responsabilitati, iar acest lucru se poate rasfrange asupra mariajului.

Insa nu doar pierderea serviciului poate aduce nefericire in relatie. Orice lucru care are impact negativ asupra finantelor, planurilor sau modului in care isi petrec timpul cei doi soti poate afecta mariajul. Chiar si responsabilitatile pe care le presupune un nou loc de munca. „Daca nu casnicia este pe primul loc, ci job-ul atunci jumatatea ta s-ar putea sa se simta izolata si suparata”, subliniaza Ochoa.

Horoscop dragoste saptamanal il poti consulta aici.

Nasterea

Se cunosc destule cupluri care au ajuns la divort pentru ca unul dintre parteneri isi dorea copil, iar celalalt nu – insa chiar si atunci cand ambele parti isi doresc urmasi, ingrijirea si cresterea unui cpoil poate, uneori, duce la diferente ireconciliabile. Un studiu publicat in Journal of Family Psychology a aratat ca 67% dintre cupluri au experimentat o scadere a satisfactiei maritale in primii trei ani dupa venirea pe lume a primului lor copil.

„Aparitia unui copil poate aduce stres si probleme in mariaj”, atrage atentia Ochoa. Disponibilitatea cuplului la compromis si comunicare deschisa ca si personalitatea fiecarui partener, pot avea influenta asupra modului in care cei doi se vor adapta la noile roluri. „Cineva care sufera deja de anxietate ori depresie poate avea probleme dupa nasterea unui copil pentru ca ii va afecta abilitatea de a gestiona schimbarile aparute in relatia de cuplu”.

Cercetatorii au observat ca atunci cand primul bebelus este fetita sunt sanse mai mari ca parintii ei sa se desparta decat daca ar fi fost baiat. Insa un studiu realizat in 2014 de catre Universitatea Duke sugereaza ca de fapt sarcina cu fete este mai complicata, iar acest stres cauzeaza probleme in mariaj.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.