Regulile pentru un mariaj perfect sunt batute in cuie, considera multi oameni. Insa, expertii in relatiile de cuplu sustin ca, dimpotriva, trebuie sa incalci urmatoarele „cutume” pentru a-ti tine mariajul in forma.
„Multe reguli sunt de fapt mituri care nu au nicio legatura cu realitatile unei relatii”, spune Terri Orbuch, profesor in cercetare la University of Michigan Institute for Social Research si autor al „5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great”.
Iata 5 reguli de casnicie la care sa renunti.
- Sa nu mergi niciodata in pat suparat
„Nu este intotdeauna o idee buna sa ramane trezi si sa va rezolvati toate diferendele. S-ar putea sa spui ceva si apoi sa regreti. Tocmai de aceea este o idee sa te duci sa te odihnesti. Sunt sanse mari sa rezolvi lucrurile a doua zi cand veti fi amandoi odihniti. Este bine sa reveniti asupra problemei si sa o rezolvati in cel mult 24 de ore”, a declarat Orbuch.
Orbuch spune ca acest mit a cauzat probleme in multe mariaje. Pentru ca oamenii cred ca nu ar trenui sa mearga la culcare inainte sa rezolve disputa, uneori, raman in picioare la ore tarzii din noapte, ceea ce face ca lucrurile sa degenereze. „Daca ne schimbam gandirea si realizam ca nu este momentul oportun sa rezolvam un conflict, atunci vom fi mult mai relaxati in legatura cu rezolvarea problemei mai tarziu”, a spus ea.
- Partenerul ar trebui sa-ti fie cel mai bun prieten
Oamenii au amici si au iubiti/e spune Scott Haltzman fost profesor la Universitatea Brown si autorul cartii The Secrets of Surviving Infidelity.
„Oamenii asteapta ca partenerii sa fie totul. Isi doresc ca impreuna cu jumatatea lor sa aiba o relatie emotionala stransa, insa studiile au aratat ca pe de o parte un cuplu in care cei doi parteneri sunt cei mai buni prieteni dureaza mai mult, insa au o viata sexuala mai putin satisfacatoare”, a subliniat Haltzman.
In plus, uneori este mai usor sa vorbesti cu un prieten despre anumite lucruri – iar prietenii sunt mai putin inclinati sa judece.
Bineinteles ca iti doresti sa aveti activitati comune, sa impartasiti ganduri si sentimente cu jumatatea ta, insa o singura persoana nu iti poate satisface toate nevoile, a accentuat Haltzman. Asadar, slabeste presiunea pusa pe relatia de cuplu si daca partenerul/a nu doreste sa vorbesca despre problemele emotionale sau nu vrea sa se implice intr-o anumita activitate suna un/o prieten/a.
- Fii intotdeauna onest
Studiile au aratat ca membrii cuplurilor se mint mereu, spune Haltzman, iar asta nu are, de obicei, un impact negativ asupra casniciei: „In mod obisnuit ambii parteneri accepta faptul ca exista anumite lucruri pe care sunt fericiti sa nu le stie si au incredere ca jumatatilor sunt suficient de responsabile astfel incat sa nu iau decizii proaste cu repercusiuni importante”.
Insa, daca ati stabilit sa fiti intotdeauna onesti unul cu celalalt atunci si minciunile ocazionale pot fi distructive. „Nu ar trebui sa minti in legatura cu jocurile de noroc sau infidelitate, ori cand ti-ai pierdut slujba”, a subliniat Orbuch. Atat Orbuch cat si Haltzman sunt insa de acord ca membrii cuplurilor sunt lipsiti de onestitate cand este vorba despre bani.
„Nu cred ca este in regula sa minti atunci cand ti se pune o intrebare directa. In cazul in care sotul tau vrea sa stie daca ti-ai cumparat o rochie noua atunci spune-i adevarul. Daca te intreaba cat a costat iti poti zice mai intai ca ai luat-o la reducere. Insa daca insista, ar trebui sa-i dezvalui adevarul”. Haltzman sugereaza ca cei doi soti ar trebui sa stabileasca o suma de bani care nu va starni nicio discutie legata de cheltuieli. Spre exemplu, sub 100 de lei ambele parti vor fi in regula cu cheltuiala.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 2