5 probleme de sanatate cauzate de o relatie toxica - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 probleme de sanatate cauzate de o relatie toxica

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » 5 probleme de sanatate cauzate de o relatie toxica
probleme de sanatate cauzate de o relatie toxica

Orice relatie are urcusurile si coborasurile sale, iar orice om aflat intr-o relatie de cuplu serioase va admite acest adevar. Exista insa o diferenta intre momente tensionate uneori si o relatie plina de durere si negativitate. Numeroase studii au demonstrat ca o relatie in care membrii sai se sprijina reciproc poate fi buna pentru sanatete – de la adoptarea unor comportamente sanatoase pana la o crestere, in general, a sperantei de viata – insa in acelasi timp stresul constant cauzat de o legatura de cuplu toxica poate distruge sanatatea.

Iata, in continuare, 5 probleme de sanatate cauzate de o relatie „bolnava”.

Suprima sistemul imunitar

Dr. Timothy Loving, profesor si fondator al The Loving Lab, a cercetat efectele negative pe termen lung asupra sistemului imunitar ale unei relatii toxice. El a analizat multe cupluri care se confruntau cu neintelegeri. „Cuplurile ai caror membri sunt mai ostili, mai negativi ori mai critici unul fata de celelalt ori in situatiile in care unul dintre parteneri are tendinta de a face pasul in spate de fiecare data arata ca au un sistem imunitar mai slab”.

Acelasi lucru l-a remarcat si Dr. Ramani Durvasula care spune ca in organism se observa anumite schimbari, „Oamenii aflati in relatii toxice se imbolnavesc mai frecvent decat cei care au relatii de cuplu sanatoase”.

Te mai poate interesa: Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu

Mancat emotional

Multi oameni transforma turbulentele din relatiile de cuplu in mancat emotional, alegand, chiar si atunci cand nu le este foame, carbohidratii, produsele cu un nivel caloric ridicat – in general alimente cu un nivel nutritional scazut. Dr. Mary Ann Mercer, consilier marital, spune: „Cand oamenii nu mai sunt interesati de cresterea nesanatoasa in greutate inseamna ca exista un conflict in relatia lor. Oamenii incep sa manace ca o modalitatea pasiv agresiva de a gestiona traiul alaturi de un partener problematic”. Daca lucrurile degenereaza si mancatul emotional ramane nediagnosticat ori netratat se poate ajunge la obezitate sau la dependenta de mancare.

Alegerea de modele toxice

Cand oamenii nu se simt impacati cu ei insisi au tendinta de a adopta modele nesanatoase pentru ei. Asta inseamna alegerea unui partener abuziv ori al unuia care are probleme cu alcoolul sau drogurile. Aceste tipuri de relatii genereaza modele care ingreuneaza incercarea partenerului sanatos sa scape din ele.

Un studiu finantat de National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism a ajuns la urmatoarea concluzie: „Partenerii alcoolici pot fi mai toleranti la experiente negative legate de alcool tocmai din cauza obiceiurilor lor de a bea”. Ceea ce inseamna ca doua persoane care consuma excesiv alcool vor experimenta din ce in ce mai multe probleme pentru ca amandoi folosesc exact acelasi model comportamental.

Te mai poate interesa: 5 minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/12/2021