Familia pe care o avem este unul dintre cele mai pretioase cadouri. Familia te ajuta, familia te face sa razi, familia iti ridica moralul, familia te sustine. Din pacate insa, relatiile din familie se pot deteriora rapid.
Desi familia este celula societatii si baza corporatiilor, scolilor, comunitatilor, ea este foarte fragila. Iata trei amenintari care iti pot distruge familia, pe care trebuie sa le iei in considerare.
1. Problemele sociale
Statisticile spun ca foarte multe persoane decid sa traiasca in concubinaj si nu sa se casatoreasca. Desi sunt putine cupluri care se casatoresc, foarte multe ajung la divort (aproximativ 50%). Aproximativ 35% din totalul familiilor sunt monoparentale.
Divortul, concubinajul, lipsa dorintei de a avea copii, presiunea pentru o cariera de succes, toate acestea contribuie la deteriorarea ideii de familie. Ce trebuie facut? Sa petreci cat mai mult timp alaturi de familia ta. Sa iti dedici timpul lor si sa-ti inveti copiii despre valorile casatoriei si ale familiei.
2. Mandrie si materialism
Traim intr-o societate lacoma si egoista. Foarte putini se mai gandesc si la altii si foarte mult doar la ei insisi. Vrem ce-i mai bun din ce e mai bun, insa prea putin din ceea ce conteaza. Nu mai este deloc o raritate sa auzi oameni vorbind ca se vor casatori dupa ce vor avea o cariera stabila, dupa ce vor avea o casa confortabila si un trai linistit. Despre dorinta de a avea copii, lucrurile se amana si mai mult.
Iar cei care au copii ii rasfata si nu ii invata cat de mult se munceste pentru a obtine un anumit lucru. Multi copii din ziua de azi vor TOTUL si daca se poate ACUM. La maturitate acesti copii vor renunta dupa primul obstacol pentru ca daca nu obtin ATUNCI ceea ce vor, atunci nu mai e nevoie.
Te mai poate interesa: Despre zidurile personale. Cum iti blocheaza fericirea
3. Ignoranta
Nici macar famiile puternice nu sunt imune la aceste amenintari. Ei se concentreaza pe lucruri marunte si ignora adevaratele pericole care le ameninta unitatea: presiunea sociala, social media si egoismul.
Ce e de facut?
Chiar daca situatia pare sumbra, asta nu inseamna ca nu avem cum sa o contracaram. De fapt, trebuie. Iata ce e de facut.
1. Petrece timp cu familia ta (macar saptamanal).
2. Petrece timp cu partenerul de viata (zi de zi).
3. Cand copiii vor atentia da, da-le-o.
4. Accepta ca familia ta nu este perfecta si nu te invinui prea tare cand mai apar si erori.
5. Ai grija ca toti membri familiei sa fie sanatosi si sa aiba energie pentru a petrece timp impreuna.
6. Nu iti rasfata copiii. Fa-i sa munceasca pentru a li se indeplini dorintele.
7. Razi mai mult in familie.
8. Tine casa curata. Dezordinea nu este un mediu propice pentru o familie fericita.
9. Calatoriti impreuna.
10. Acceptati-va defectele si laudati-va calitatile.
11. Nu va barfiti.
Pretuiti-va familia! E cel mai scump dar.
foto: Depositphotos.com