Zaharurile sunt principala sursa „curata” de energie pentru organism, mai ales pentru sustinerea efortului. Cu toate acestea consumul acestora in exces nu aduce beneficii ci din contra. In doze mari, zaharul poate actiona asupra corpului uman la fel ca o otrava provocand daune mai mari decat cariile: diabet si obezitate si nu numai.
Tocmai de aceea este important sa intelegem atat pentru noi, dar mai ales pentru alimentatia micutilor, cat zahar este „sanatos” sa consumam zilnic si de unde il luam.
Ministerul Sanatatii recomanda pentru copiii de 4-6 ani un aport zilnic de zahar si produse zaharoase de 45 g (sursa: Ordinul Min Sanatatii nr 1563/2008).
Este important de inteles insa de unde isi iau copiii zaharul in fiecare zi. In mod cert nu doar din dulciuri. Sunt numeroase alimente si bauturi care contin zahar si nu trebuie sa uitam ca pana si fructele sau laptele natural il contin.
De exemplu – 100 g de mar contin cam 12 g de zahar, iar bananele contin 20 g zahar per 100 g, in timp ce 100 g iaurt pentru copii contine cca 13 g zaharuri (inclusiv lactoza).
Asadar, pentru inceput, este indicat sa citim cu atentie etichetele tuturor produselor sau sa intelegem in ce cantitati poate fi gasit si in fructe.
De multe ori insa ce vedem etichetat la „zaharuri” nu este neaparat sau exclusiv zahar adaugat in produse: poate fi lactoza, care se gaseste in mod natural in lapte (cca 4,5%) si ii confera acestuia gustul dulceag. De exemplu, in iaurturile naturale de la Danone, poate fi fructoza sau glucoza din fructe, legume, miere ori sucuri naturale.
Desi in continuare deserturile par a fi cea mai mare amenintare la nivel de aport de zahar in alimentatie, exista intotdeauna optiuni viabile pentru inlocuirea lor.
Iaurtul pentru copii Danonino, contine cca 13 g zahar si un continut semnificativ de proteine, calciu si vitamina D, nutrienti esentiali pentru o buna dezvoltare a copilului. Toate acestea fac din iaurtul pentru copii un desert extrem de apetisant, dar cu un continut de zaharuri, de grasimi si de calorii mult mai mic decat majoritatea deserturilor clasice.
In mod cert nu putem trai fara zahar si este cu atat mai greu, daca nu imposibil, de eliminat complet din alimentatia copiilor. Putem tine insa sub control cantitatea pe care acestia o asimileaza zilnic, informandu-va din surse cu autoritate confirmata si alegand intotdeauna cea mai buna varianta a unui desert dulce si sanatos.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!