Antrenamente de fotbal, repetitii de dans, prieteni in vizita si alte motive ale unui program incarcat al vietii de familie fac ca mancatul impreuna sa para un lucru imposibil. Asa ajungi sa iti hranesti copiii in graba si sa te trezesti ca mananca micul dejun in masina, in drum spre scoala.
Si tu, la randul tau, iti dai alimentatia peste cap reusind sa servesti pranzul numai de la geamul restaurantelor fast food drive-thru. Daca cinele in familie incep sa devina un lucru din ce in ce mai rar si chiar imposibil, iata cateva motive pentru a te mobiliza sa iti reintroduci in viata de familie mancatul impreuna.
#1: Mancand impreuna, copiii invata ce inseamna alimentatie sanatoasa
Iti poti invata copiii sa manance cu placere legume. Copiii care mananca des cu familia la masa pot fi educati ce sa manance si ce nu si pot prinde gustul alimentelor sanatoase. Asta daca au bineinteles un exemplu bun in familie. La masa ai si timp sa le explici pe intelesul lor ce e bine si ce nu din punct de vedere alimentar si sa le creezi obiceiuri sanatoase.
In plus, alimentatia sanatoasa ii ajuta pe cei mici sa fie sanatosi din toate punctele de vedere. Studiile arata ca familiile apropiate care mananca mai des impreuna nu se confrunta asa des cu probleme de depresie, tulburari de alimentatie sau chiar suicid. Dupa o zi mai proasta, o cina in familie poate fi ca o pastila de relaxare si fericire. Si poti observa din timp daca cei mici au probleme cu regimul, mananca prea mult sau prea putin, si ai timp sa previi agravarea lor.
Citeste si: Mancare rapida. 7 retete delicioase pentru cina gata in 30 de minute
#2: Masa in familie este momentul oportun pentru a incerca lucruri noi
Acum poti sa incerci sa iti expui copiii unor noi gusturi largindu-le orizonturile alimentare. Daca vrei sa introduci in dieta voastra un gust sau o leguma, de exemplu broccoli, nu trebuie sa iti obligi copiii sa o manance. Trebuie incet, incet sa ii obisnuiesti cu prezenta acestui ingredient in diferite zile si in diferite feluri de mancare si combinatii, lasandu-i pe ei sa se obisnuiasca treptat cu gustul si sa decida daca le place sau nu. Cu forta nu vei reusi decat sa iti intorci copilul impotriva ta. Tu ai manca ceva pentru ca esti fortat?
#3: Acasa tu ai controlul portiilor
Restaurantele incearca sa te impresioneze cu portiile lor mari si gustoase si este mult mai probabil sa cedezi tentatiei si sa mananci mai mult decat ai manca acasa. Si unde mai pui ca este si mult mai scump sa mananci la restaurant. Mai bine alege o reteta sanatoasa, ce este pe gustul tau, al sotului si al copiilor, si gatiti impreuna o cina ieftina, dar delicioasa pentru toata familia.
#4: Copiii cedeaza mai putin tentatiilor daca mananca cu parintii
Copiii din familiile apropiate care iau cina impreuna sunt mai puternici in fata tentatiilor. Dependenta de alcool, tutun sau, mai rau, droguri poate lovi orice familie, indiferent de etnie, religie, educatie. Dar parintii implicati in viata copiilor reusesc sa isi protejeze copii de aceste probleme. Masa in familie este un moment prielnic apropierii membrilor si deschiderii cailor de comunicare intre ei. In plus, mesele in familie se pot reflecta si in notele copiilor. Nu doar ca creierul lor functioneaza la capacitate maxima datorita alimentatiei sanatoase, dar mancatul impreuna cu parintii sunt ocazia buna pentru copii de a invata bunele maniere, de a invata cum sa poarte o conversatie.
Te mai poate interesa si: Ciorba a la grec. 7 retete delicioase pentru mesele familiei – VIDEO
#5: Mesele cu familia in timpul zilei te pot relaxa
O pauza de la munca sigur ti-ar face bine. Daca ti-ai face putin timp in programul tau pentru a lua masa de pranz cu cei dragi, te-ai intoarce la birou cu forte proaspete, relaxat si gata de munca.
Imagine de vivienviv0 de la Pixabay