Top reţete tradiţionale româneşti de Crăciun - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Top reţete tradiţionale româneşti de Crăciun

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Top reţete tradiţionale româneşti de Crăciun
retete culinare romanesti

Când vine vorba de sărbători, românii ştiu un lucru: fără masă plină zilele importante nu au niciun farmec. Aşa se face că fie te duci în vizită, fie că stai la tine acasă, 2 zile sunt suficiente ca să ajungi să te mişti ca un urs abia ieşit din hibernare. Şi sunt câteva mâncăruri cu care e complicat să dai greş, oricât de mofturoşi ţi-ar fi invitaţii. Așa că, LIFE.ro ne aduce câteva reţete tradiţionale româneşti de Crăciun pe placul tuturor!

Sarmale în foi de varză

Eu n-am pomenit Crăciun, nuntă sau botez fără sarmale pe masă. Îţi plac, nu-ţi plac, tot înveţi la un moment dat să le accepţi pentru că sunt parte din identitatea culinară a poporului nostru. Şi trebuie să recunosc că sunt gospodine care chiar fac nişte sarmale de n-ai cum să le rezişti, atât de gustoase sunt.

Reţetele, la bază, sunt aceleaşi, dar fiecare are micul lui secret. Poate că pune mai multă grăsime, poate anumite condimente, poate alege varza mai mult sau mai puţin murată, le face mai mari sau mai mici, întotdeauna sarmalele vor avea o aromă specială în funcţie de persoana care le face.

Ingrediente:

  • 500g pulpă de porc
  • 500g pulpă de vită
  • 150g slănină afumată
  • 3 cepe mari
  • 150g orez
  • 1 morcov
  • condimente după gust: sare, piper, cimbru, boia dulce, coriandru, chimen, frunze de dafin
  • suc de roşii
  • ulei
  • varză murată

Ceapa tocată şi morcovul ras fin se călesc în uleiul bine încins, apoi se scot şi se lasă la răcit. Carnea tocată se amestecă cu orezul spălat, legumele călite şi răcite, condimentele şi 2 linguri de suc de roşii. Se trece apoi la împachetat sarmalele în foile de varză murată, mai mici sau mai mari, după cum vă place.

Pe fundul cratiţei se aşează un strat generos de varză murată tocată, apoi se aşează şi sarmalele, în straturi. Printre ele se pun din când în când bucăţi de slănină afumată şi 2 frunze de dafin şi se acoperă totul cu un nou strat de varză tocată. Se completează cu apă şi suc de roşii şi se dă la cuptor vreme de 3-4 ore, până când sunt fierte bine.

Descoperă restul rețetelor pe LIFE.ro!

Data articol: 17/12/2021