Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun
retete traditionale romanesti
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro , Credit foto: Imagine de Robert Owen-Wahl de la Pixabay

De Sarbatori, romanii au mesele imbelsugate si pregatesc retete traditionale romanesti de Craciun si Revelion cu care isi asteapta familia.

Iata cele mai delicioase retete traditionale romanesti de Craciun.

Retete traditionale romanesti: Carnati de casa

retete traditionale romanesti

Iata o reteta traditionala de preparare a carnatilor de casa sosita din Moldova; ingredientele sunt controlate de noi, punem in carnati produse pe care le stim si le vedem si putem servi la masa de Craciun un preparat traditional fara aditivi alimentari din comert.

Ingrediente carnati de casa

1kg carne de porc

500 g carne de vita

3 capatani usturoi

sare grunjoasa, piper, cimbru

1 pahar vin

Mod de preparare carnati de casa

Se toaca carnea si se amesteca cu pasta de usturoi si restul ingedientelor puse dupa gust.

Lasam la rece un timp compozitia apoi formam carnatii.

Se ataseaza la masina de tocat forma, rulam matele curatate si spalate bine si incepem sa le umplem.

Se leaga la sfarsit cu ata sau facem un nod; ii lasam un timp sa se usuce apoi ii prajim sau ii punem la congelator.

Craciun fericit!

Retete traditionale romanesti: Toba de casa

retete traditionale romanesti

Ingrediente toba de casa

1/2 din carnea si grasimea de la capul de porc; 1/2 din carnea fiarta; 1/4 din sorici; limba (limbile) curatata de pielita; condimente: piper, ienibahar, usturoi.

Mod de preparare toba de casa

Toata carnea fiarta se taie in cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie in fisii cu grosimea de 2 cm si lungimea de 4-5 cm. Soriciul se taie in fisii de 2 cm. Separat, se strecoara 500-600 ml supa (fara grasime) din oala in care s-a fiert capul de porc si soriciul.

Cand toate sint pregatite, materialul taiat (fasonat) se presara cu 1/2 lingurita cu piper macinat, 1/2 lingurita cu ienibahar macinat si mujdeiul (8-10 catei de usturoi sau dupa gust) taiati in felii si presarati cu o lingurita de sare, apoi striviti cu dosul unei lingure de lemn, apoi se oparesc cu supa, strecurata fierbinte prin strecuratoare peste tot materialul cu care se amesteca.

Sare nu mai este necesara, daca si supa a fost putin sarata.

Compozitia se pune cu lingura in stomacul si vezica pregatita (daca este compozitie mai multa), alternind bucatile ca sa fie variat asezate, apoi se toarna zeama peste ele cit sa le cuprinda pina la nivelul carnii. Se leaga orificiile, lasind putin spatiu gol pina la legatura, pentru dilatarea lichidului in fierberii. Se introduc tobele intr-un vas cu apa clocotita, cu legaturile in sus, dar focul se reduce imediat ca apa sa fiarba fara nici-un clocot 1-2 ore (dupa marime).

Daca aerul umfla tobele (cind se dilata), se inteapa cu acul gros, numai in partea deasupra, ca sa iasa aerul.

Caind a trecut timpul prescris, se scot cu strecuratoarea si se aseaza pe o planseta cu legaturile in sus. Deasupra se pune o alta planseta cu o greutate de circa 1 kg peste ea, ca sa nu preseze prea mult, sa nu iasa zeama afara (aspicul), lasindu-se asa pina a doua zi, cind se poate consuma proaspata.

Tobele cu mai putin aspic (numai cit sa se lege intre ele bucatile) se pot afuma si se pastreaza timp mai indelungat la rece. II) Daca avem materialul pentru toba (cap de porc, limba, sorici de porc), se poate prepara la fel, punind compozitia sa se inchege in punga de nailon sau intr-un vas, ca si piftia. Rece se scoate, se aseaza pe platou, servindu-se cu zeama de lamiie, mustar, ceapa verde, hrean.

Pofta buna!

Retete traditionale romanesti: Caltabosi

retete traditionale romanesti

La mine la tara  nu insemnau nimic sarbatorile  de iarna, daca nu aveam caltabosi pe masa! Ii facea tatal meu (Dumnezeu s-l odihneasca) si erau tare buni! Noi femeile frecam cu sare sau cu malai matele groase(pe cele subtiri le pastram pentru carnati) si le puneam  apoi in apa rece cu sare, cimbru si ceapa taiata in bucati mari.

In apropierea SFANTULUI CRACIUN aduceam matele groase, le clateam in mai multe ape si le umpleam cu ajutorul masinii de tocat (ii adaptam o palnie), cu o compozitie pregatita minutios.

Ingrediente Caltabosi

carne de porc (ramasa de la fasonarea muschiului de porc), si cate putin din ficat, inima, plamani (maruntaiele de la porc). Le fierbem putin si  apoi la noi se toaca bucatele mici, apoi amestecam cu 3 cepe tocate marunt, 200g orez (spalat bine), sare piper si alte condimente dupa gust.

Mod de preparare Caltabosi

Umplem catlabosii (atentie, nu se indeasa deloc!), lasam spatiu mult pentru a se umfla orezul, legam la capete si-i fierbem in apa multa cu foi de dafin si cimbru; ii lasam sa se raceasca acolo, in aceeasi oala si a doua zi ii scoatem usor si-i punem in tava la cuptor, unde ii rumenim putin.

SFAT: musai trebuie intepati din loc in loc cu un ac gros, sa nu plezneasca la fiert membrana; focul trebuie mereu controlat sa nu fie temperatura de fierbere prea ridicata;

se scot numai dupa ce s-au racit , astfel pleznesc

se foloseste o spumiera sau varsam lichidul si scoatem mai usor caltabosii

cine doreste  ii poate consuma fara a-i da la cuptor

Merg foarte bine cu muraturi de la butoi sau gogosari  sau castraveti acri!

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5

Data articol: 14/12/2025