Superaliment minune facut in casa cu 9 tipuri de seminte. Preventiv, curativ, delicios, bomba de sanatate
Semintele de mac
Semintele de mac sunt o sursa de: acid oleic, acid linoleic, fibre dietetice (100 gr seminte de mac crude = 51% din doza zilnica recomandata de fibre), vitamine din complexul B, minerale (calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, cupru, magneziu).
Beneficii pentru sanatate
– au proprietati antioxidante;
– acidul oleic, o grasime mono-nesaturata, ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau si la cresterea celui bun. Conform unui studiu, in cadrul caruia s-a cercetat alimentatia mediteraneana, s-a ajuns la concluzia ca acizii grasi mono-nesaturati previn afectiunile arteriale coronariene;
– o lingurita de seminte de mac inseamna 4% din doza zilnica recomandata de calciu si de fosfor (combinatia celor doua minerale este benefica pentru sistemul osos);
– fibrele stimuleaza digestia si previn probleme cum ar fi constipatia, balonarea, cancerul;
– fierul ajuta la transportarea oxigenului si a nutrientilor spre toate celulele organismului (barbatii au nevoie de 8 miligrame de fier zilnic, iar femeile de 18. Cand ajung la menopauza, pot reduce pana la 8 miligrame. O lingurita de seminte de mac contine 0,3 miligrame fier);
– vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor;
– cuprul este necesar pentru producerea globulelor rosii din sange;
– zincul ajuta la cresterea si dezvoltarea tesuturilor si nu numai, la digestie si la sinteza acidului nucleic;
– sunt eficiente pentru tratarea inflamatiilor si a febrei
Semintele de floarea soarelui
Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, in acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu si fosfor, in fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol in sange), in fibre, proteine si grasimi sanatoase. Tocmai de aceea, se zice ca semintele de floarea-soarelului sunt o reala sursa de sanatate pentru organismul nostru.
Trebuie sa stiti ca 90% din grasimile care se regasesc in semintele de floarea-soarelui sunt extrem de bune pentru circulatia sangelui si pentru inima.
Beneficii pentru organism:
- ajuta la reglarea digestiei
- reduc nivelul de stres si oboseala
- previn durerile de cap, migrenele, starile de ameteala
- tin colesterolul sub control
- lupta impotriva racelilor de sezon
- regenereaza celulele moarte
- elasticizeaza tesuturile
- previn formarea cheagurilor de sange si a bolilor cardiovasculare
- joaca un rol anticancerigen
Seminte de dovleac, crude
Semintele de dovleac sunt indicate in tratarea afectiunilor renale, hepatice, cardiace, afectiunilor pielii si parului intrucat au proprietati energizante, afrodiziace, sedative, laxative si antianemice.
Semintele de dovleac sunt bogate in vitaminele A, B si K, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, proteine, grasimi si carbohidrati.
Beneficii:
- mentin pielea tanara si curata
- inlatura anxietatea si stresul
- imbunatatesc capacitatea de atentie si de memorare
- intaresc sistemul imunitar
- previn bolile de inima
- imbunatatesc sistemul osos si previn aparitia osteoporozei
- elimina riscul aparitiei pietrelor la rinichi (consumati-le neprajite, fara sare)
- trateaza afectiunile prostatei
- combat insomniile
- purifica organismul
- elimina matreata
- imbunatatesc vederea
Migdale
Beneficiile migdalelor
- Reduc riscul atacului de cord
- Scad colesterolul rau
- Protejeaza arterele
- Migdalele ajuta la construirea oaselor si a dintilor puternici
- Furnizeaza grasimi sanatoase si ajuta la slabire.
- Migdalele te ajuta sa mananci mai sanatos
- Migdalele protejeaza impotriva diabetului
- Migdalele cu coaja sunt cele mai sanatoase (neprajite insa)
- Mangan, cupru si riboflavina pentru energie
- Hranesc sistemul nervos.
- Sunt o sursa buna de alcalinitate pentru organism.
Cercetarile recente asupra beneficiilor migdalelor au descoperit faptul ca flavonoizii din coaja de migdale in combinatie cu vitamina E se potenteaza reciproc din punct de vedere al puterii antioxidante. In coaja de migdale s-au descoperit 20 de flavonoizi, unii dintre ei fiind deja cunoscuti pentru beneficiile asupra sanatatii datorita altor alimente precum: catechinele din ceaiul verde si naringenina regasita in grapefruit.
In cifre, aceasta conlucrare a miezului de migdala cu coaja de migdale arata in felul urmator: coaja de migdale reuseste sa imbunatateasca rezistenta la oxidare a colesterolului rau cu 18%, pe cand impreuna cu vitamina E din miezul de migdale, aceasta rezistenta este extinsa pana la 52,5%!
Autor Cristina Niculescu
Publisher www.sfatulparintilor.ro
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?