Cartofii dulci sut legume ce aduc o mulțime de beneficii din punctul de vedere al sănătății, beneficii pe care le explică celebrul nutriționist Gianluca Mech.
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul. Se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, și sunt extrem de bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Sunt gustoși și aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătății.
“Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, astfel că ajută la protejarea inimii și a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate și colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroză. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Cartoful dulce – bogat în vitamina D
“Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinților, pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna și primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D”, adaugă Gianluca Mech.
De ce e bine să mâncăm cartoful cu tot cu coajă?
“Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume”, dezvăluie Gialuca Mech.
Cartoful dulce vs. cartoful clasic
“Potasiul este esențial pentru reglarea frecvenței cardiace și a semnalelor nervoase. Acesta contribuie la relaxarea contracțiilor musculare, are efect anti-inflamator și îmbunătățește funcția renală. Într-o porție de 100 de grame de cartofi dulci, conținutul de vitamina B6 este de aproximativ 0,2 mg (10% din aportul zilnic al acestei vitamine). Vitamina B6 sau piridoxina ajută la reducerea nivelului de homocisteină din corpul nostru. Homocisteina este legată de boli degenerative, atacuri de cord și prezența ridicată declanșează hiper-producție de radicali liberi”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Citeste si: Cartofi clasici sau cartofi dulci? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt mai sănătoși
Cartoful dulce, recomandat diabeticilor
„Au un indice glicemic scăzut. Pulpa portocalie conține carbohidrați complecși, care sunt transformați de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care au un indice glicemic scăzut și, prin urmare, sunt deosebit de potriviți pentru persoanele care suferă de diabet și joacă un rol important în stabilizarea sau chiar în scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Apoi, există o substanță numită Cajapo în coajă, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol și zahăr din sânge”, mai spune Gianluca Mech.
Citeste si: Cartofi dulci pentru diabetici? Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce sunt buni!
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarag Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Imagine de remcoosculiflowers de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!