5. Galbenelele
Inlocuiesc excelent sofranul in mancaruri si pot fi presarate peste salate sau folosite in paella. Ca sa le scoti in evidenta aroma si culoarea, e indicat sa le toci marunt si sa le calesti in ulei. Soteaza putina ceapa in ulei de masline, adauga galbenelele tocate, orez, carne dupa preferinte (pui, vita, peste, fructe de mare) si apa fierbinte sau supa strecurata de legume si paella e gata! Mugurii si frunzele tinere sunt o alegere inspirata pentru tortellini si pot fi transformate in aperitive ingenioase daca le coci in aluat tempura. Petalele au o aroma picanta si dau un plus de fantezie supelor, omletelor, preparatelor cu carne sau orez. Mai poti face si o pasta de galbenele pentru tartine, zdrobind petalele impreuna cu doua linguri de ulei. Iar la desert, adauga galbenele in prajitura de morcov sau de dovleac sau decoreaza cu ele cheesecake-ul si prajiturile glazurate.
6. Violetele
Violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile, gratie aromei lor dulci si parfumate. Gustul lor delicat improspateaza salatele de verdeturi, iar frunzele in forma de inima sunt delicioase atunci cand le gatesti la fel ca spanacul. Modul cel mai creativ de a te bucura de aceste petale in bucatarie este insa sa le cristalizezi (adica sa le ungi cu albus si sa le presari cu zahar pudra), pentru a le folosi in salatele de fructe, in cocktail-uri si in bauturile cu gheata sau la decorarea budincilor, prajiturilor cu glazura si sorbetului.
7. Levantica
Levantica da mancarurilor o aroma dulce, florala, cu note citrice de lamaie, si este folosita adesea pentru a spori savoarea mierii de albine, a prajiturilor, budincilor si biscuitilor de casa, dar si in ceaiurile de vara. Florile mai pot fi combinate cu specialitatile din branza si arata fantastic in paharul cu sampanie, pe tortul de ciocolata (atunci cand sunt cristalizate) sau ca garnitura la sorbet si inghetata. Pune un fir de levantica in compozitia pentru creme brulee si lasa-ti musafirii sa ghiceasca ingredientul-surpriza! Pe langa deserturi, levantica poate fi inclusa si in felurile principale, incepand de la tocana de legume si pana la sosurile cu reductie de vin.
8. Tulbaghia violacea („usturoiul aristocratilor“)
Frunzele si florile acestei frumoase plante de culoare mov au o aroma delicioasa de usturoi, fiind perfecte pentru a da gust salatelor. Povestea din spatele numelui atat de neobisnuit are legatura cu faptul ca florile au gust de usturoi dar sunt lipsite de mirosul lui intepator, motiv pentru care pot fi consumate la banchetele festive de societate, cu caracter mai formal.
9. Garoafa
Garoafele au un surprinzator gust dulce si pot fi fierte in vin, pentru a-i da o aroma deosebita, pot fi zdrobite si caramelizate pentru a face bomboane sau pot fi folosite ca decoratiuni cristalizate pentru torturi. Pentru a le utiliza la prepararea deserturilor, indeparteaza baza alba a florii, pentru ca are gust amar. Garoafele pitice au un usor miros de trifoi si nucsoara si pot fi puse in salate sau la carnea in aspic. Putini stiu ca petalele de garoafa sunt unul dintre ingredientele secrete ale faimosului lichior frantuzesc Chartreuse, fiind folosite la prepararea lui inca din secolul XVII.
10. Crizantema
Cu un gust iute si usor amar, aceste flori aduc aminte de conopida si pot fi puse in salate, cu conditia ca mai intai sa oparesti petalele sau sa le fierbi putin in apa cu adaos de otet. Frunzele de crizantema se mai folosesc pentru a da aroma otetului balsamic. Tine minte insa sa indepartezi intotdeauna baza alba a florii si sa folosesti la gatit doar petalele.
11. Trifoiul
Seamana la gust cu anasonul si lemnul dulce. Florile de trifoi albe si rosii erau folosite in medicina traditionala a diverselor culturi ca tratament impotriva gutei, reumatismului si leucoreei. Se credea, de asemenea, ca daca bei ceai din flori de trifoi vei avea unghii sanatoase si frumoase. Populatiile native de pe continentul american foloseau planta intreaga in salate si beau ceai de trifoi alb pentru a scapa de tuse si raceala. Evita florile care incep sa se inchida la culoare, pentru ca sunt amare, si foloseste-le doar pe cele in tonuri vii, fiindca sunt cele mai gustoase.
12. Viola de noapte
Aceasta floare face parte din aceeasi familie ca si ridichea, broccoli, varza, conopida si mustarul. Petalele au un gust amarui, ceea ce le face o aditie nimerita in salate. Tot in salatele de verdeturi sunt folositi si mugurii, dar si frunzele, insa acestea trebuie culese inainte ca planta sa infloreasca.
13. Papadia
O planta pe care de obicei o ignoram dar care are importante proprietati medicinale este papadia. Data viitoare cand iesi in natura si te afli pe un camp de papadie, incepe sa te gandesti la retete, pentru ca florile tinere au un gust dulce, asemanator cu mierea. Chiar mai deliciosi sunt mugurii plantei, care, la fel ca petalele, pot fi consumati cruzi sau gatiti in abur. Mai sunt folositi si la facut vin, iar frunzele tinere sunt bune sotate sau puse in salate. Cand gatesti orez, presara petale de papadie in farfurie, ca pe confetti, si iti vei uimi musafirii!
14. Panseluta
Floarea de panseluta poate fi consumata cu totul, inclusiv pistilul si staminele. Are o aroma dulce, de iarba proaspata, si seamana la gust cu perisorul. Poti folosi panselutele ca garnitura, in salata de fructe sau de verdeturi, in supe sau la deserturi. Prepara antreuri elegante din biscuiti sarati unsi cu crema de branza, peste care sa asezi cate o panseluta. Florile sunt perfecte la decorarea torturilor, atunci cand le dai prin albus cu zahar.
15. Begonia
Florile de begonie au un gust acrisor, de citrice, si pot fi mancate atat crude, cat si gatite. Foloseste petalele in salate sau ca garnitura la alte preparate, iar tulpinile consuma-le in loc de rubarba, in prajituri si alte retete. Evita insa begoniile daca ai probleme cu reumatismul, guta sau pietrele la rinichi, deoarece petalele si tulpinile contin acid oxalic si iti pot dauna.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua