Poveştile referitoare la alimentația optimă sunt diverse, însă un lucru e cert: trebuie să alegi ce să mănânci în funcţie de calitatea hranei, de activităţile pe care le ai în programul tău obișnuit şi de vârstă.
Să mănânci echilibrat înseamnă să mănânci ceea ce știi că vei arde în următoarele 4-5 ore. Pe măsura înaintării în vârstă procesul metabolic al organismului reacționează mai lent și contează și acțiunile intreprinse. Dacă activitatea ta este intensă trebuie să ai o alimentație mai consistentă şi una diferită dacă lucrezi la birou, stai mult timp pe scaun şi efortul fizic este minor.
Necesitatea de proteine scade în timp
Pentru bebeluşii de până la şase luni laptele este un aliment complet şi suficient. Apoi, într-un fel trebuie să îţi structurezi meniul la 20 de ani, într-un alt fel dacă ai 40 de ani şi, bineînţeles,
într-un alt mod dacă ne referim la o persoană trecută de 60 de ani. Necesitatea de proteine scade odată cu vârsta. În mod normal, cantitatea recomandată de carne pe care trebuie să o mănânce un om sănătos, într-o zi, este de 1,2-1,5g proteine/kg/corp/zi.
Doamna doctor Simona Tivadar, medic primar, specialitatea diabet, boli de nutriţie şi metabolism, ne explică ce se schimbă pe parcurs: ”Este recomandat să se mănânce 0,8-1g de proteine pe kg, pe zi, la vârste mai înaintate, deoarece procesele metabolice sunt mult mai lente. Persoana în vârstă nu mai e capabilă să construiască cu ajutorul acelor proteine, pentru că reconstrucţia se face cu dificultate din cauza timpului. Un om care îmbătrâneşte este ca o locomotivă care merge din ce în ce mai încet, până se termină combustibilul şi se opreşte”.
Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro