12 retete simple de paine de casa! Adu mirosul de paine calda in casa ta!
Paine de casa ca la Valea Dragului
Vechea controversa a proportiei sarii in bucate se incheie o data cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sarate (decat daca asa le vrem) si nici nesarate la gust. Exista o masura in toate. La aluaturi, ea este medie. Ganditi-va la painea cea de toate zilele. Intotdeauna e potrivit de sarata, incat, pur si simplu, ne place!
Si unde am fi putut cauta o reteta de felul acesta, daca nu in chiar „patria painii”, in Campia Romana?
Ingrediente Paine de casa ca la Valea Dragului
500 g faina de grau, 10 g drojdie, doua linguri de sare, o lingurita de zahar, 250 ml apa calduta; facultativ: 6 linguri untdelemn.
Mod de preparare Paine de casa ca la Valea Dragului
Drojdia se lichefiaza, cu zaharul si cu putina apa calduta. Faina se cerne si se amesteca apoi cu drojdia si sarea. Se incorporeaza restul de apa si untdelemnul (daca se doreste) si se framanta un aluat potrivit de moale. Daca este nevoie, se mai pune apa. Aluatul se framanta timp de 10-15 minute, dupa care se modeleaza painea si se pune in tava pentru copt. Se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca, la loc cald, o ora.
Dupa ce a crescut, se cresteaza aluatul. Se unge cu apa, se presara sare si se da la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se incearca cu un pai sa se vada daca painea e coapta. Daca nu e, se mai lasa cateva minute in cuptor.
Paine de casa cu seminte de floarea soarelui
Paine de casa cu orez
Iata o noua reteta trimisa de Daniela: Paine de casa cu orez.
Ingrediente Paine de casa cu orez
280 ml apa
600 g faina
200 g orez (eu am folosit cu bob lung)
50 ml lapte
1 lingura sare
1 lingura zahar
50 g unt
1 cub de drojdie
1 ou
Uns
1 ou
lapte
Mod de preparare Paine de casa cu orez
Prima data fierbem orezul in apa cu sare. Cand este fiert il scurgem bine si il lasam sa se raceasca foarte bine.
Amestecam faina cu zaharul si sarea, facem o gaura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putina apa (o lasam sa dospeasca 10 minute).
Adaugam untul moale, laptele, oul batut putin, orezul si treptat apa calduta. Este cam lipicios la inceput daca este nevoie mai adaugam faina.
Framantam cca 10 minute dupa care acoperim si lasam la dospit cca 1 ora.
Impartim coca in bucati egale care le vom intinde in forma de oval sau cerc, care le vom aseza in tava unsa cu unt in forma circulara (ca o floare)
Acoperim si mai lasam la dospit cca 20 minute.
Ungem painea cu oul desfacut cu putin lapte. Se da la cuptor cca 40 min sa se rumeneasca frumos.
Paine floare cu arome de usturoi si patrunjel verde
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!