Mesele de Sarbatori sunt pline de bunatati. Iar din meniul de Craciun sau Revelion nu puteau sa lipseasca retete de friptura de porc, de vita sau de pui, de curcan, in functie de preferintele fiecaruia.
Iata cele mai interesante Retete de Sarbatori, retete de friptura gustoase pentru Craciun si Revelion trimise de cititoarele Sfatulparintilor.ro in sectiunea Retele Tale.
Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor
Ingrediente Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor
pui mare
cartofi
500 g suc de rosii
sare, piper, rozmarin dupa gust
1 pahar vin rosu
Mod de preparare Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor
Puiul se portioneaza, se spala, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, rozmarin si se pune intr-o tava intinsa. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie bucati si se pun in tava langa pui. Se acopera cu apa si se introduce tava in cuptor! Dupa jumatate de ora se toarna sucul de rosii si paharul cu vin. Se lasa la cuptor pana scade zeama si pana cand sunt patrunse bine. Serviti cu placere!
Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze
Ingrediente Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze
4 x buc. mere
100 x gr unt
– 5 buc. cuisoare
– 100 ml ulei de masline
– 1 buc. ceapa alba
– 1 lingurita sare
– 3 lingura zahar
– 4 buc. catei de usturoi
– 600 gr pulpa porc (sau ceafa)
– 130 gr bacon afumat
– 1000 ml vin alb sec
– 130 gr coacaze rosii
– 150 ml coniac
– 1 lingurita piper macinat
– 1 lingurita amidon de porumb
Mod de preparare Friptura de porc cu mere coapte si sos de coacaze
Carnea de porc se infasoara in feliile de bacon si se prind cu scobitori. Se asaza intr-o tava, se adauga ceapa si usturoiul taiat marunt, o lingurita de sare si una de piper, uleiul si putina apa (daca va mai fi nevoie de apa se va adauga treptat). Se da la cuptor timp de 40 de minute. Merele se spala, se scot coditele si se scobesc. In scobitura se pune unt. Se pun intr-o oala si se adauga vinul, zaharul si cuisoarele. Se tin pe foc timp de 15 minute. Sosul ramas de la coacerea carnii, se pune intr-o tigaie, impreuna cu coacazele desfacute de pe ciorchine si coniacul. Amidonul se desface in doua linguri de apa si se adauga la sos. Pe un platou, se pun carnea, merele si sosul de coacaze. Fructele cu carnea de porc se insotesc foarte bine.
Pui pe sticla cu unt aromat
Ingrediente Pui pe sticla cu unt aromat
1 pui mare ,
250 gr unt ,
1/2 l vin alb ,
2 catei usturoi ,
2-3 frunze de ceapa verde,
rozmarin, sare, piper
Mod de preparare Pui pe sticla cu unt aromat
Mixam untul (trebuie sa fie la temperatura camerei, eventual topim putin la microunde) pana devine spumos. Adaugam frunzele de ceapa si usturoiul pisat, sare piper si rozmarin macinat apoi omogenizam compozitia.
Masam puiul cu compozitia de unt atat la interior cat si la exterior si imbracam tot puiul in compozitia de unt. Dam la rece 2-3 ore . Punem in tava un borcan (n-am pus sticla fiindca nu imi mai incapea puiul in cuptor ) in care turnam vinul si cateva ace de rozmarin. Adaugam si cartofi taiati felii.
Punem puiul pe borcan astfel in cat sa fie cat mai stabil sa nu se rastoarne in cuptor.
Lasam la cuptor la foc mic circa o ora pana ce puiul s-a rumenit usor.
Friptura de porc cu ceapa
Ingrediente Friptura de porc cu ceapa
600g file de porc
12 linguri de sos de soia
15 g piper negru
8 g sare
20 g cimbru
10 g oregano
200 ml. bere
150 g ceapa
Mod de preparare Friptura de porc cu ceapa
Se taie carnea in bucasi de dimensiuni medii si se freaca bine cu condimente si sosul de soia. Se lasa sa se marineze timp de aproximativ 12 ore la frigider.
Curatati, sapalati si taiati ceapa. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Scoateti carnea din frigider si puneti-o intr-un vas de copt. Adaugati ceapa si bere. Se coace in cuptorul preincalzit la 220 de grade, pentru aproximativ 1 ora.
Scoateti carnea cu ceapa si se serveste.
Sfat: Carnea si ceapa poate fii gatita si pe gratar.
Friptura de pui frageda cu sparanghel
Ingrediente Friptura de pui frageda cu sparanghel
-sare dupa gust
-1 varf de cuțit de piper rosu
-1 lingurita otet
-2 lingurite de sos de soia
-1 buchet sparanghel
-1 kg. carne de pui
-1 lingura de supa de pui
-1 lingura ghimbir
-3 catei de usturoi
-1 capatana ceapa
Mod de preparare Friptura de pui frageda cu sparanghel
1. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa si ghimbirul. Intr-o tigaie adanca pe foc, se adauga ceapa si supa de pui. Se prajeste amestecand continuu timp de aproximativ 2 minute.
2. Adaugati ghimbirul și usturoiul, dupa care se continua sa se amestece timp de 3-4 minute. Adaugati sparanghel, sos de soia, otet și piper rosu. Se amesteca totul, se acopera și se fierbe inca 3-4 minute.
3. Se taie carnea in bucati mari, se umple cu amestecul de legume, dupa care se leaga cu sfoara la mijloc (care se elimina inainte de servire).
4. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, aproximativ 40-45 de minute.
Opțional, cu aproximativ 10 minute inainte de coacere se poate presara cu un pic de branza rasa.
5. Inainte de servire, daca se doreste, garnisiti cu ciuperci prajite șsi orez.