Retete de cozonaci. Cum sa faci cel mai gustos si pufos cozonac de Pasti
Retete de cozonaci de Pasti #5: Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata
Reteta de tania
Ingrediente Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata
Aluatul:
1,7 kg faina
9-10 oua(8 galbenusuri si 2 oua intregi)
0,9l lapte
200 ml ulei
150 g unt
400 g zahar
100 g stafide
coaja rasa lamaie
vanilie
rom
sare
Maiaua:
5 linguri faina
5 linguri rase drojdie uscata
2 linguri zahar
30 ml ulei
100 ml lapte
Umplutura:
600-700 g nuca prajita si macinata
6 albusuri
lapte caldut(daca mai este nevoie)
2 linguri cacao
zahar (dupa gust)
esente: rom, vanilie
4-5 linguri ciocolata nutella.
Pentru uns cozonacii:
30 ml lapte
1 galbenus
1 lingurita zahar
2 linguri mac pentru a presara fata cozonacilor.
Mod de preparare Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata
Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti nu are prea multe oua si nicizahar.Tot secretul in a obtine un cozonac pufos si gustos este in framantarea aluatului si nu numai in cantitatea de oua folosita. Si acum sa trecem la lucru!
Mai intai trebuie de retinut ca toate ingredientele trebuie scoase si lasate in bucatarie la temperatura camerei cu o seara inainte. Indiferent de calitatea fainei noi o vom cerne de 2 ori inainte de a incepe lucrul, asta pentru a fi aerisit. Faina cernuta o vom pune intr-un vas mai mare si ne vom ocupa
de maia. Mai intai vom inmuia drojdia intr-un castronel cu putin lapte caldut (nu fierbinte ca nu va creste drojdia, respectiv aluatul) si cu cele 2 linguri de zahar.
Cantitatea de lapte adaugata trebuie sa cuprinda toata drojdia. Laptele si uleiul pregatite pentru maia le vom pune la fiert pana dau un clocot.
In vasul in care vom framanta (un castron mai mare, lighenas) vom pune cele 5 linguri de faina si le vom opari cu lapte amestecat cu ulei clocotit si vom amesteca bine ca sa nu faca cocoloase, pana vom obtine o crema groasa; daca nu iese ca o crema vom mai adauga putin lapte si daca e prea moale vom mai adauga putina faina. Vom acoperi vasul cu un prosop si vom lasa sa se raceasca.
Intre timp ne vom ocupa de restul ingredientelor.
De obicei eu mixez cele doua albusuri cu zaharul, apoi vom adauga galbenusurile, unul cate unul, sarea, esentele si coaja de lamaie si vom mixa in continuare pana cand totul devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.La sfarsit adaugam 2 cani de lapte caldut si stafidele.Daca nu s-a topit tot zaharul sa nu va ingrijorati ca se va topi prin framantare.
Daca s-a racit bine faina oparita din vasul mare (se numeste maia sau plamadeala) vom adauga drojdia muiata si vom amesteca bine, mai adaugam putina faina si putin lapte caldut (1-2 linguri ) vom amesteca bine, acoperim vasul si vom lasa la crescut la caldura, ferit de curent. Cand maiaua a crescut suficient, vom turna toata faina cernuta, apoi vom adauga si compozitia de galbenusuri cu zahar si restul de lapte caldut.
Acum vom incepe framantatul, un proces foarte important, care trebuie sa dureze minim 30 de minute, dar inainte vom incalzi uleiul, respectiv untul, care vor trebui sa fie doar caldute sile vom amesteca impreuna.
Vom unge bine mainile cu grasime pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Chiar daca se va lipi, vom evita sa ne pudram mainile cu faina pentru ca aceasta se poate incorpora in aluatul pe care il framantam, si poate forma cocoloase. Dupa ce s-a format un aluat il vom pune pe masa de lucru si vom continua framantarea.
Aluatul trebuie framantat incontinuu, in toate modurile si directiile, rasucit, batut cu palmele, trantit pe masa de lucru, fara pauze. Vom unge frecvent mainile cu amestecul de unt si ulei, pe tot timpul framantarii, pentru ca aluatul sa absoarba intreaga cantitate din acest amestec, dar fara adaugarea lui directa in aluat. Daca e prea moale vom mai adauga putina faina, iar daca e prea tare se va pune putin lapte caldut sau iaurt.
Aluatul trebuie sa-l simtim pufos la mana, dupa jumatate de ora de framantat si va forma un fel de basici care vor pocni usor intre degete.
Vom continua procesul de framantare, pana cand vom simti aluatul pufos si nu se lipeste de maini. El trebuie sa fie moale si pufos. Dupa framantare il vom lasa la crescut cam 1-2 ore, acoperit si aproape de o sursa de caldura si ferit de curenti de aer rece. In acest timp vom pregati umplutura.
Am ales de data asta o umplutura in combinatie de nuca si ciocolata, care este incercata de mai multe ori si este foarte gustoasa si aromata. Nucile macinate se amesteca cu ciocolata nutella, cacao, zahar dupa gust, apoi cu albusurile batute spuma (puteti folosi mai putine albusuri, doar 4 sau 5, restul le puneti la congelator si le puteti folosi ulterior la altceva), lapte daca mai este nevoie, iar la urma vom adauga aromele, esenta de rom si vanilie. Cu o lingura de lemn vom amesteca totul bine pana vom obtine o crema omogena si destul de grosuta.
Compozitia trebuie sa fie suficient de groasa, cat sa se poata intinde pe foaia de aluat. (daca e cazul vom mai adauga fie lapte fie nuca). Dupa ce a crescut vom imparte aluatul in 6 parti egale. Pentru fiecare cozonac avem nevoie de cate 2 bucati. Vom intinde cate o bucata pe masa unsa cu ulei sau presarata cu faina, intr-o foaie nu foarte subtire, in jur de 1-1,5 cm grosime apoi vom intinde umplutura din nuca si ciocolata si o vom rula. Pentru fiecare cozonac vom face cate 2 rulouri pe care le vom impleti, obtinand astfel un cozonac impletit. Tapetam tavile cu hartie de copt si unse cu unt, vom pune cozonacii si ii vom lasa la crescut inca vreo 20- 30 minute, pana aproape isi dubleaza volumul, apoi se ung cu galbenus amestecat cu putin lapte, si ii vom presara cu mac sau zahar brun pe deasupra si se pun la copt, in cuptorul in prealabil incalzit la 180 grade C, timp de 50-60 minute, nu mai mult.
Nu vom deschide cuptorul timp de 30 de minute, iar dupa 50 de minute vom face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca sunt copti.
Dupa ce s-au rumenit frumos ii vom scoate, si ii vom pune pe un gratar sau un fund de lemn, la loc cald si ii vom acoperi cu un prosop de bucatarie timp de 20 minute. Trebuie sa aveti grija sa nu puneti cozonacii inca fierbinti sa se raceasca la un loc rece pentru ca se vor lasa sau se vor incruzi si nu vor mai fi la fel de pufosi. Si inca un secret, cozonacii nu trebuie sa fie taiati cand sunt calzi, ci doar dupa ce s-au racit complet, tot din acelasi motiv.
Va asigur ca vor iesi niste cozonaci pufosi si aromati, sigur ca au multe calorii, dar nu putem sa nu mancam tinind cont ca acesti cozonaci nu-i facem zilnic ci mai mult de sarbatori, sau la ocazii festive, dar si la cerinta celor dragi.
Cozonacii imi amintesc de copilarie, de mirosul lor placut de coptura, de colaci, de invartite cu mere, pere, sau cu nuca de la bunica, vecini, in zilele frumoase de Sarbatorile Pastelui sau Craciunul.
Recunosc ca mie imi place mult cozonacul si nu pot rezista in fata lui, chiar daca stiu ca are multe calorii…!
Eu va incurajez sa incercati reteta si sper sa va placa!
Pofta buna!
Retete de cozonaci de Pasti #6: Cozonac cu nuca – fara framantare
Reteta de VERONICA22
Ingrediente Cozonac cu nuca – fara framantare
500 gr faina
10 gr drojdie proaspata
3 oua(doar galbenusuri)
100 gr zahar
200 ml lapte caldut
50 gr unt topit
coaja de la o lamaie
Umplutura:
200 gr nuca
3 albusuri
4 linguri zahar
1 lingura cacao neagra
esenta de rom
1 galbenus pentru uns
Mod de preparare Cozonac cu nuca – fara framantare
Umplutura:
Albusurile se bat spuma cu zaharul la bain-marie.Adaugam nuca,cacaua si esenta.
Drojdia se amesteca cu 1 lingura zahar,4-5 linguri de lapte caldut si o lingura de faina.O lasam deoparte sa creasca putin.
Intr-un bol punem faina,zaharul,galbenusurile,coaja rasa de lamaie.Turnam drojdia,laptele si untul topit.Amestecam cu o lingura sau cu mana pana obtinem un aluat omogen.Totul e gata in 5 min.Acoperim vasul cu un prosop si-l lasam la loc caldut sa creasca. Dupa cum am citit diferite retete ar fi trebuit sa creasca cel putin 4 ore.Apoi lasat la frigider cel putin 12 si abia apoi modelat si copt.Nu am avut timp dupa cum va spuneam,asa ca dupa 3 ore am intins foaia si am intins umplutura de nuca peste.Am rulat cozonacul si l-am pus in tava.L-am lasat sa creasca,nu mai stiu cat ca aveam si altele de facut.Cand a fost crescut,l-am uns cu un galbenus si l-am dat la cuptor.
Cand cozonacul e copt se scoate din tava. Al meu a crapat putin pe margini,dar e foarte bun.
Pofta buna!
Retete de cozonaci de Pasti #7: Cozonac impletit cu nuca
Reteta de VERONICA22
Ingrediente Cozonac impletit cu nuca
Maia:100 gr faina alba 000
200 ml lapte
40 gr drojdie proaspata(eu doar asa folosesc intotdeauna)
Aluat:900 gr faina alba 000
8 oua( galbenusuri)
200 ml lapte
50 ml ulei
200 gr unt
200 gr zahar
esenta de rom si vanilie,coaja rasa de la o lamaie si o portocala
putina sare( sarea ajuta la aprofundarea aromelor)
Umplutura:600gr nuca macinata
200 gr zahar
3 albusuri(de la ouale folosite in aluat)
1 lingura cacao(optional)
Mod de pregatire Cozonac impletit cu nuca
Maia: 200 ml lapte se infierbantam pana aproape de fierbere,adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin.
Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul.Aluat:
Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil.
Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam.
Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat.
Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de curenti reci).In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura.
Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua(obtional)
Pregatim apoi suciturile de cozonac.
Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale.
Pentru a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine).
Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans.Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.
Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia).Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.
Pofta buna!
Retete de cozonaci de Pasti #7: Cozonac by Catalin Scarlatescu
Ingrediente Cozonac Catalin Scarlatescu
1 kg faina
5 oua
450 ml lapte
200 g rahat
150 g ciocolata belgiana
300 g unt Belgian
250 g zahar
30 g coaja de lamaie
60 g drojdie
½ kg nuca
30 g portocale confiate
Mod de preparare Cozonac Catalin Scarlatescu
Se amesteca 100 ml lapte si trei linguri cu faina, dupa care aluatul se lasa la cald pentru a creste.
Laptele si zaharul se fierb impreuna si se amesteca bine pentru a se dizolva zaharul. Galbenusurile se freaca cu putina sare.
Intr-un vas se pun pe rand faina galbenusurile, laptele impreuna cu zaharul topit, unt si portocale confiate. Se amesteca bine pana totul devine un aluat omogen, consistent si elastic, care se lasa o ora la dospit.
Se intinde mai apoi aluatul, se unge cu crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si la final se ruleaza. Rulada obtinuta va fi taiata in doua pe lungimea sa si cele doua parti astfel obtinute se impletesc, iar la final se ung cu putin ou. Dupa ce se aseaza in tava, se lasa la dospit aproximativ doua ore. Dupa aceasta perioada, se baga la cuptor si se lasa 45 de minute – 1 ora la 160 grade. (www.dulcesicevainplus.ro)
Pofta buna!
Retete de cozonaci de Pasti #8: Cozonac by Adrian Hadean
Am cernut 600 de grame de faina alba.
Am pus opt grame de drojdie proaspata in doua linguri de lapte, cu o piscatura de zahar, sa se infoaie. Am adunat pe langa mine trei oua, o lamaie oparita doua minute (sa i se duca jos ceara), o mana de stafide.
Am pus la incalzit 300 de mililitri de lapte si 50 de mililitri de ulei. Nu trebuie sa se infierbante, doar sa se incalzeasca putin. In lapte am pus la topit 130 de grame de zahar.
Am pus faina, ouale, coaja lamaii, drojdia, un plic de zahar vanilat Bourbon, intr-un vas.
Am framantat un sfert de ora, adaugand laptele treptat. Aluatul trebuie sa fie moale si trebuie framantat pana se desprinde usor de mana. Dupa framantare am lasat aluatul la dospit sub un prosop curat, in loc ferit de curenti de aer. Intr-o ora si-a dublat volumul.
Am presarat faina pe planseta si am intins aluatul intr-o foaie groasa de un centimetru. Am presarat stafidele peste aluat si am rulat cozonacul.
A pus cozoncul intr-o tava si l-am mai lasat sa dospeasca o jumatate de ora. L-am uns cu ou batut si l-am copt o ora la170-180 de grade Celsius, in cuptorul incins inainte. Am pus si o tava cu apa in cuptor, sa ma asigur ca voi obtine o coaja subtire si elastica.
Cozonacul meu a crescut frumos.
Pofta buna!
Mai multe retete de Adrian Hadean gasiti aici.
Imagine de Solución Individual de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile