Retete culinare romanesti. 11 retete din topul preferintelor strainilor
Retete culinare romanesti: Ciorba de burta ardeleneasca
La capitolul ciorbe, printre preferintele strainilor se afla si ciorba de burta.
Ingrediente Ciorba de burta ardeleneasca
- 1 kg burta de vita prefiarta
- 5 L apa
- 4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 250 ml smantana
- 1 capatana de usturoi
- 2-4 linguri otet
- 2-3 oua
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare Ciorba de burta ardeleneasca
Ciorba de burta ardeleneasca – diferenta dintre ea si ciorba de burta traditionala este adaugarea rasolului sau/si picioarelor de porc. Se spala si curata bine rasolul sau/si picioarele de porc. Cand incepe sa fiarba, indeparteaza spuma formata cu o spumiera. Intre timp curata legumele si pune, separat, la fiert, burta cu putin otet si las-o sa dea in clocot.
Adauga legumele peste rasolul sau/si picioarele de porc si lasa la fiert in continuare pana cand carnea se desprinde singura de pe oase. Scoate bucatile de carne si lasa-le la racit. Cand s-au racit indeajuns, taie-le bucatele si pune-le inapoi in oala cu legumele. Adauga si burta si extra apa, daca se cere. Mai lasa pe foc pana cand burta este foarte bine fiarta.
Intre timp curata usturoiul zdrobeste-l. Freaca-l cu sare ca pentru mujdei (pana obtii o pasta albicioasa, adica). Separat bate ouale cu un varf de sare si vreo 3 linguri de smantana. Adauga in ciorba ouale batute si jumatate din crema de usturoi. Opreste focul, acreste cu otet, dupa gust.
Pofta buna!
Iata si alte retete delicioase pentru fiecare: Ciorba de burta
Retete culinare romanesti: Ciorba radauteana
Reteta de ROXANICOL
Ingrediente Ciorba radauteana
1-2 bucati piept pui,
2 morcovi,
1-2 ceapa,
1 radacina de patrunjel,
1 telina mica,
200 g smantana,
2 oua,
3-4 catei usturoi,
1 legatura patrunjel,
sare,
otet sau lamaie pentru acrit.
Mod de preparare Ciorba radauteana
Pieptul de pui se pune intreg, la fiert in apa. Se ia spuma, iar cand nu se mai produce spuma se adauga legumele curatate si taiate in bucatele mari.
Se lasa la fiert pana se inmoaie, apoi se scoate puiul din zeama in care a fiert, se taie fasii subtiri si se pune in zeama ramasa iar legumele se paseaza si se adauga si ele in oala.
Se mai lasa 5 minute, pana dau in primul clocot. Ouale se bat bine cu smantana, se adauga un polonic cu supa. Se adauga apoi in oala si se amesteca bine.
Usturoiul se piseaza si se adauga in oala. Se adauga sare si otet dupa gust (otet se mai poate adauga in momentul servirii, in farfurie). Oala se ia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat fin.
Pofta buna!
Iata si alte retete delicioase pentru fiecare: Ciorba radauteana.
Retete culinare romanesti: Iahnie de fasole cu afumatura

Iata ce aveti de facut: puneti, de cu seara, la inmuiat, 1 kg fasole boabe marunte, pe care inainte o spalati bine de tot si in mai multe ape. Lasati-o peste noapte in apa, la inmuiat, cu un pumn de sare grunjoasa. Recomand fasolea marunta, fiindca e cea mai frageda varianta de fasole boabe (spre deosebirie de soiurile cu bob mare).
Dimineata sau oricand a doua zi, puneti-o la fiert. Cand da in clocot, varsati apa si spalati-o din nou si puneti-o intr-o noua apa. Eu va sfatuiesc s repetati aceasta operatiune de vreo 3-4 ori. In apa finala, pe langa fasole, mai adaugati: 2 morcovi mari, 3 cepe mici, 1 telina, 1 radacina de patrunjel si 1 pastarnac. Puneti langa toate acestea si un cartof mic, taiat in doua. O sa-l scoateti in final, dar acesta absoarbe o mare parte din elementele care produc, ulterior, gaze intestinale.
Lasati totul la fiert si in acest timp, intr-un vas separat, puneti la fiert ciolanul afumat, intreg, in apa si cateva boabe de piper, un pahar de vin si 3-4 foi de dafin. Lasati sa fiarba cel putin 2 ore, pana se desprinde carnea de pe os.
Cand continutul ambelor vase este fiert, intr-un ceaun puneti la calit vreo 2 cepe si morcovul fiert din fasole, taiat cubulete mici. Trantiti fasolea cu ceva zeama in care a fiert, apoi ciolanul fiert in vin si mirodenii, desfacut fasii, in acelasi ceaun, impreuna cu foile de dafin, adaugati vreo 6-8 linguri de bulion si, daca aveti in casa putin kaizer afumat, trageti vreo cateva cubulete repede la tigaie si adaugati-le in fasole. Spre sfarsit, puneti si o mana de patrunjel proaspat tocat.
Pofta buna!
