Postul alimentar nepotrivit poate face mai mult rău. La ce să fii atent în această perioadă! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Postul alimentar nepotrivit poate face mai mult rău. La ce să fii atent în această perioadă!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Postul alimentar nepotrivit poate face mai mult rău. La ce să fii atent în această perioadă!
Postul alimentar nepotrivit
Credit foto: ID 342791485 © Anna Komisarenko | Dreamstime.com

Conform statisticilor, aproape 50% din români obișnuiesc să țină post alimentar în apropierea Paștelui, fie din motive religioase, de sănătate sau pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, scăderea diversității alimentelor și calitatea acestora pot avea efecte negative asupra organismului, cauzând deficiențe nutriționale, probleme digestive, anemie și alte probleme de sănătate.

”Un post alimentar insuficient de diversificat privează organismul de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele. Putem suferi de anemie prin deficiența de fier, sistemul nervos să fie afectat din cauza lipsei vitaminelor din complexul B, iar deficitul de calciu și vitamina D poate contribui la fragilitatea oaselor. În condițiile în care nu-i mai oferim organismului nutrienții din carne sau lactate, este important să fim mult mai atenți la ce alternative vegetale îi oferim, care să îi furnizeze proteine, vitamine și minerale esențiale. Dacă renunți la carne, asigură-te că obții proteine din surse vegetale precum fasole, linte și tofu. Evită produsele procesate care pot conține aditivi nesănătoși și pot duce la creșteri rapide ale glicemiei. Produsele de patiserie, covrigii sau sărățelele nu sunt opțiuni indicate”, spune Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă și membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Dietă echilibrată

Specialiștii recomandă ca în această perioadă să punem în coșul de cumpărături produse cât mai diversificate și să luăm în calcul suplimentele alimentare care pot umple golurile nutriționale și pot sprijini adoptarea unei diete echilibrate.

”Pentru un post sănătos și cât mai complet din punct de vedere nutrițional, include în alimentație legumele și fructele proaspete, leguminoasele (fasole, năut, linte, mazăre), cereale integrale (orez brun, quinoa, hrișcă), fructele oleaginoase și semințele (nuci, migdale, semințe de chia și de in), băuturi vegetale (de soia, migdale sau cocos și iaurturi vegetale) ”, spune medicul.

ID 342791485 © Anna Komisarenko | Dreamstime.com

Data articol: 18/03/2025