E. coli, parazitul din carnea de vita, lapte, fructe si legume proaspete
Parazitul E. Coli traieste in intenstinele vitele si poate contamina carnea in timpul taierii si transarii animalului. Bacteria se raspandesce cel mai usor cand carnea se fla pe jos, imediat dupa sacrificarea animalului. Printre simptomele cu E.coli se numara crampele abdominale severe, diaree si voma abundenta. Perioada de incubatie este de cateva zile, iar infectia poate fi extrem de periculoasa in cazul persoanelor cu o sanatate subreda. Boala dureaza aproximativ o saptamana.
Nu doar carnea proaspata poate fi infestata: inclusiv fructele si legumele proaspete alaturi de lapte pot contine bacteria. In general, pasteorizarea omoara E. Coli. In vreme ce sucul cumparat din magazine ste pasteorizat, nu vei avea nici o problema, in schimb, sucul proaspat comercializat in farmacii sau magazine bio, nefiind supus pasteorizarii poate fi infestat. Bacteria poate patrunde si in laptele proaspat prin intermediul recipientelor nespalate.
In plus, fructele si legumele proaspete pot fi purtatoarele acestei bacterii dar fertilizatorul sau apa au fost la randul lor infestate. Cu toate acestea expertii considera beneficiile consumului de legume si fructe proaspete sunt mai mare decat riscul imbolnavirii cu E.coli.
Cea mai buna metoda pentru a evita bacteria este sa gatiti carnea la peste 74 de grade Celsius. Feriti-va sa puneti alaturi un burger gatit de o bucata de carne cruda. Spalati bine toate ustenilele folosite cu apa calda si cu detergent. In acelasi timp, beti numai sucuri care au fost pasteorizate. In cazul in care aveti indoieli fierbeti bautura pentru a elimina orice risc.
Botulismul, afectiunea din alimentele conservate
Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, este urmare a consumului unor alimente conservate. Alimentele in special conserve preparate in casa, precum slanina, peste afumat/sarat, carne in untura sau chiar miere prezinta cele mai mari riscuri de a fi contaminate. Copiii, in general, au cele mai mari sanse de a se imbolnavi. Simptomele botulismului sunt: dificultate la inghitire sau la vorbire, vedere dubla, probleme ale respiratiei, voma, ameteli si crampe abdominale, paralizie.
Niciodata nu dati miere unui copil sub 12 luni. Nu consumati alimente conservate in cazul in care recipientul in care se afla acestea este bombat sau produsele alimentare au un miros ranced. Preparati alimentele la 120 grade Celsius timp de 30 de minute.
Citeste continuarea: 1 2