Cercetatorii americani au testat de curand o lista mare de produse alimentare si au stabilit o ierarhie a celor mai bogate in antioxidanti. Castigatorul absolut pare sa fie fasolea boabe rosie care invinge coacazele salbatice la destul de mica distanta.
Antioxidantii protejeaza celulele umane de radicalii liberi Moleculele radicalilor liberi provoaca boli cardiovasculare si afectiuni oncologice (cancer) si totodata grabesc procesul de imbatranire. Lista produselor de mai jos a fost publicata in “Journal of Chemistry and Food”.
Iata topul celor mai bogate alimente in antioxidanti:
1. Fasolea rosie cu bobul mic
2. Coacazele salbatice
3. Fasolea boabe rosie
4. Coacazele de gradina
5. Afinele
6. Anghinarea (chiar fiarta)
7. Murele
8. Prunele
9. Zmeura
10. Capsunile
11. Merele rosii – soi Delicious
12. Merele – soiul Smith
13. Nucile
14. Ciresele
15. Prunele uscate
16. Cartofii (si fierti)
17. Fasolea verde pastai
18. Merele – soi Gala
Specialistii nu pot explica de ce unele produse au mai multi antioxidanti decat altele.
Chimistii au stabilit ca principalul component care sta la baza antioxidantilor este antocianina, care, de altfel, da culoarea rosu-inchis la marea majoritate a acestor produse. De altfel, culoarea produselor pe care le consumam este un indicator foarte de important al cantitatii de antioxidanti pe care acestea le contin. De exemplu, culoarea galbena indica prezenta luteinei, culoarea portocalie indica prezenta carotenoidelor (pepene galben, mango etc), culoarea rosie indica prezenta licopenului (rosii si pepene rosu) si cele mai inchise culori (mure, prune uscate etc), inseamna antocianina.
Oricum, specialistii ne explica faptul ca sunt multe produse in magazin care indica pe eticheta prezenta antioxidantilor, insa nu toti antioxidantii sunt asimilati de catre organism.
De asemenea, conteaza foarte mult si felul in care consumam fiecare dintre aceste produse: de exemplu, coacazele trebuie consumate exclusiv proaspete, nu coapte in prajituri sau congelate sau sub oricare alta forma. Sfatul cel mai important pe care ni-l dau cercetatorii este acela de a nu ne limita la cateva produse, ci acela de a ne colora efectiv farfuria: cu cat farfuria este mai viu colorata, cu atat mai multi antioxidanti vom consuma si asimila in organism. (Sursa: ourvanity.com)
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua