Nu e om care sa nu fi mancat macar o data in viata cartofi prajiti. Sunt gustosi, nu foarte sanatosi, insa se consuma in cantitati uriase la nivel global.
Iata ce ar trebui sa stii despre cartofii prajiti.
1. Tara de origine este Belgia. Potrivit unor istorici, primii cartofi prajiti s-au consumat in 1680 in Valea Meuse din Belgia. Localnicii inlocuiau pestele prajit cu cartofi prajiti.
2. Cartofii prajiti au fost popularizati in Statele Unite de catre presedintele Thomas Jefferson.
3. Potrivit unui raport din Statele Unite, americanii mananca, in medie, 7 kilograme de cartofi prajiti, anual.
4. Doua treimi din productia mondiala de cartofi – care ajunge la peste 300 de milioane de tone – se mananca.
5. Continutul de sare al cartofilor prajiti este destul de ridicat, ca urmare sanatatea este pusa in pericol, in cazul unui consum mare.
6. Cartofii prajiti ar trebui consumati cu moderatie, intrucat sunt bogati in carbohidrati.
7. Cartofii prajiti sunt bogati in grasimi, in special grasimi trans, care cresc riscul dezvoltarii de diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancer.
8. Gravidele si femeile care alapteaza ar trebui sa evite cartofii prajiti din cauza substantei denumite acrilamida, cu potential cancerigen, care rezulta in urma prajirii.
9. Cartofii prajiti ii poti face sanatosi, cumparand cartofi dulci, in locul celor albi, si punandu-i la cuptor, in locul baii de ulei.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025