Dulceata de ardei iute a capatat notorietate in ultima vreme si din ce in ce mai multa lume este tentata sa o faca, dar nu stie care ar fi cea mai potrivita reteta. In plus, numele “dulceata de ardei iute” pare foarte sofisticat si creeaza impresia ca este greu de facut. Realitatea este cu totul alta. Dulceata de ardei iute este chiar simplu de preparat si pe cat e de simpla, pe atat este de delicata si de gustoasa. Preparatul este ideal pentru fripturi, tocanite si sosuri.
ATENTIE! Nu manevrati ardeii iuti fara sa aveti manusi de protectie, de preferat chiar doua randuri de manusi chirurgicale. Si, mai ales, nu va stergeti la ochi direct cu mana.
Dulceata de ardei iute reteta #1
Ingrediente
- 1 kg de ardei iute rosu
- 1 kg de ardei capia
- 1 kg de gogosari
- un litru de otet de 9 grade
- un kilogram de zahar.
Mod de preparare
Ardeii se curata de seminte si se taie in cubulete mici. Intr-o cratita se amesteca otetul si zaharul si se lasa sa fiarba circa 30 de minute. Se adauga ardeiul iute, apoi cel capia si gogosarii si se lasa la fiert la foc mic aproape o ora. Se asaza dulceata in borcane, se invelesc cu o patura si se lasa la racit.
Dulceata de ardei iute reteta #2
Ingrediente
Pentru 2-3 borcane mici aveti nevoie de:
- 500g ardei iuti rosii (cantariti inainte de a-i curata de cotor si seminte)
- 3 gogosari, curatati
- 500g zahar
- 500ml otet.
Mod de preparare
Cu grija, curatati ardeii iuti de seminte, vinisoare si cotor apoi tocati-i cat de marunt doriti. Folositi manusi neaparat! Dati gogosarii prin masina de tocat (merge si la robotul de bucatarie sau chiar tocati, ideea e sa fie cat mai marunti posibil. Puteti sa nu folositi gogosari, dar dulceata nu va iesi la fel de cremoasa si cred ca nici culoarea nu va fi la fel de intensa. In plus, va fi mult mai iute). Combinati otetul si zaharul intr-un vas cu fund dublu si dati in clocot. Lasati sa fiarba 5 minute apoi adaugati ardeii iuti si gogosarii. Dati focul la mic si fierbeti pana dulceata se leaga. Pentru a verifica daca e legata, luati deoparte o lingura de dulceata si lasati-o sa se raceasca – in momentul in care e rece, trebuie sa fie usor cleioasa, sa nu curga din farfurie instantaneu, ci sa se prelinga. Luati de pe foc si turnati cat e inca fierbinte in borcane sterilizate. Puneti capacul si depozitati in camara pana cand aveti nevoie.
Mai multe retete delicioase gasiti aici.
Dulceata de ardei iute reteta #3
Ingrediente
- 2 kg ardei iute
- 1,3 l otet 9 grade
- 0,750 ml apa
- 2 kg zahar
- scortisoara
- cardamom
- cuisoare
Mod de preparare
Se spala ardeii si se taie rondele. Separat, se pun intr-o oala otetul, zaharul si apa, apoi ardeii, lasand sa fiarba aproximativ 30 minute, pana se formeaza siropul, dar nu mai mult pentru ca exista riscul sa se intareasca prea tare sosul. Se adauga scortisoara, cardamomul si cuisoarele (dupa gust) si mai lasa sa fiarba 20-30 minute. Compozitia se toarna in borcanele.
Reteta 4 VIDEO – Dulceata de ardei iute Reteta lui Dinescu
Foto: Pexels.com, Pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!