Oul este unul dintre alimentele cele mai bogate in principii nutritive. Un alt aspect important este faptul ca gradul de asimilare a acestor substante nutritive in organism este unul ridicat. Specialistii in nutritie recomanda consumul a maximum trei oua pe zi, dar in niciun caz seara. Afla, in cele ce urmeaza, de ce nu e bine sa mananci oua seara.
De mentionat ca aceiasi nutritionisti care spun ca se pot manca trei oua pe zi spun si ca ideal ar fi sa mancam doar… sase galbenusuri pe saptamana. In rest, doar albusuri.
Beneficiile consumului de oua
Acest aliment este bogat in vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E, in minerale precum calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, in aminoacizi care accelereaza metabolismul si in proteine usor de asimilat de catre organism. Totodata, oul contine colina si inozitol, nutrienti implicati in sanatatea functiei cerebrale.
In pofida acestei bogatii de substante nutritive benefice bunei functionari a organismului, specialistii ne recomanda sa nu consumam oua oricand. Consumul oualor ar trebui evitat mai cu seama seara. Iata, in continuare, de ce nu e bine sa mananci oua seara.
Citeste si: Oul, prieten sau dusman? Cand, cat si cum sa mananci oua
De ce nu e bine sa mananci oua seara
Galbenusul contine o cantitate mare de colesterol, aproximativ 280 mg. Doza zilnica maxima este de 300 mg. Pe de alta parte, albusul este bogat in proteine si sarac in colesterol. Drept urmare, atunci cand ti se face pofta de oua, incearca, macar din cand in cand, sa mananci doar albusul. Nutritionistii recomanda limitarea consumului de galbenusuri la sase pe saptamana.
De mentionat ca nivelul colesterolului “rau” nu sufera modificari in urma consumului de oua, cu conditia ca acestea sa fie gatite intr-o maniera sanatoasa. Adica nu prajite sau imbibate in ulei, ci fierte, posate sau sub forma de ochiuri fierte.
Cresterea colesterolului nu este singurul aspect neplacut al consumului de oua. In general, aceste alimente se digera mai greu. In cursul noptii, procesul de digestie incetineste, iar acesta este principalul motiv pentru care ouale nu trebuie consumate seara. In caz contrar, te poti confrunta cu reflux gastro-esofagian si cu senzatii de balonare.
Totusi, daca intre ultima masa si momentul in care te culci trec macar trei ore, poti consuma la cina un ou fiert sau posat.
Acum ca ai aflat de ce nu e bine sa manaci oua seara, mai retine si urmatoarea regula: nu le asocia niciodata cu alimente grele, nesanatoase. Evita asocierea oua prajite cu bacon sau cu branza. Pe termen lung, aceste asocieri vin la pachet atat cu kilograme in plus, cat si cu un nivel crescut de colesterol.
Te mai poate interesa: 6 lucruri nestiute despre oua
Imagine de RitaE de la Pixabay