Sfatul specialistului in chimie alimentara
In ultimii ani, fenomenul bio-eco-organic” a luat o amploare fantastica. Oamenii au ajuns sa aleaga produsele cu aceasta eticheta, fara sa-si mai puna intrebari, din pacate. Nu exista nimic 100% bio, de fapt: degeaba cultivam noi, in propria noastra gradina, legume peste care nu punem nimic chimic, daca la doua curti distanta, vecinul nostru foloseste azot. Panza freatica este aceeasi. Si inclusiv legumele noastre vor fi afectate. Degeaba crestem noi puii nostri de curte, hraniti doar cu cereale. Cat de bio sunt cerealele cu care ii hranim? Cat de bio au fost gainile din care provin puii respectivi? Cine poate stabili la a cata generatie gainile au devenit bio? Totul e relativ. Stim cu totii ca genele se transmit generatii dupa generatii. De asemenea, tot aud in jur de carnea de pui romaneasca, cum ca este plina de hormoni. Ori, cata lume din categoria care face aceasta afirmatie, sau o crede, a vizitat, vreodata, o Avicola romaneasca? Asa ar fi constatat ca pe teritoriul Romaniei nu se folosesc hormoni de crestere. Aspectul unui pui hormonat este complet diferit de cel al puiului romanesc: pieptul si pulpele sunt imense, complet disproportionate fata de restul trunchiului.
In fond, asta e si rolul hormonului, sa mareasca. Puiul romanesc nu are aceasta caracteristica.
Nici antibioticele folosite in ferme nu constituie o problema: puiul care a fost tratat cu antibiotic nu se sacrifica decat la un anumit numar de zile, dupa ce medicamentul a fost complet eliminat de organism.
Revenind, insa, la ideea initiala, repet: nimic nu e, cu adevarat, bio, atata vreme cat traieste cu noi, sub acelasi soare si in aceeasi atmosfera, incarcata de factori nocivi.
Inca un aspect, fundamental, as zice: multe produse numite „bio” provin din gospodariile taranesti. Atentie mare la igiena: un produs bio de acest gen poate oferi surprize neplacute, precum Salmonella, sau E.Coli. Asadar, pentru parinti: alegeti pentru copii produse facute in fabrici autorizate sanitar-veterinar, pentru a preintampina toxiinfectiile alimentare.
Nu rata nici: 13 alimente care curata in mod natural colonul. Asa iti detoxifici rapid organismul
Gabriel Gala, inginer industrie alimentara
Sfaturi pentru cumparaturi
Provenite dintr-o sursa sigura, alimentele organice au o multitudine de beneficii. Principalul este expunerea redusa la substante chimice de sinteza. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor atunci cand cumperi produse organice.
Cumpara de la producatori locali autorizati
Evita sa cumperi produse organice aduse de la mii de kilometri departare. Verifica eticheta si cere informatii despre producatorul respectiv.
Nu-ti imagina animalele crescute intr-o ferma idilica
Doar pentru ca pe eticheta scrie produs “organic”, asta nu inseamna neaparat ca animalul respectiv a fost crescut intr-o ferma organica, fara expunere la antibiotice sau hormoni. Poate insemna doar ca a fost hranit cu porumb organic, de exemplu. Citeste cu atentie etichetele si cere informatii despre producatori.
Nu poti “spala” pesticidele
Spalatul fructelor si legumelor nu te “scapa” 100% de chimicale si nu le transforma in produse organice. Chiar daca prin spalare indepartezi cateva substante chimice, precum si agenti patogeni responsabili de anumite boli, nu poti indeparta chimicalele din pulpa.
Produsele procesate raman procesate chiar daca sunt din ingrediente organice
Produsele procesate, chiar daca au ingrediente organice, sunt, totusi, procesate si isi pastreaza pericolul pe care il au alimentele procesate, chiar daca au un continut redus de ingrediente artificiale, conservanti etc.
Organic nu inseamna 100% organic
Potrivit reglementarilor alimentare, daca pe un produs nu scrie “100% organic”, asteapta-te sa nu fie totalmente organic. Un produs poate fi etichetat “organic” daca 95% din ingredientele lui sunt organice. Alte ingrediente pot fi excluse de pe lista pentru ca nu pot avea sursa organica.
“Natural” nu este neparat “organic”
Pentru ca un produs sa fie declarat organic trebuie sa nu aiba fertilizatori sintetici, sa nu fi fost stimulat cu hormoni, sa nu contina antibiotice sau organisme modificate genetic. Pentru ca la etichetarea “natural” sunt mai putine conditii, unii producatori opteaza pentru aceasta varianta.
Verifica producatorul
Pentru preintampinarea problemelor de natura toxico-infectioasa, este recomandat sa eviti achizitionarea produselor cu un inalt factor de perisabilitate (oua, lapte, branza etc.) de la “trotuar”. Alege surse sigure, autorizate sanitar-veterinar.
Surse: cgfi.org , independent.co.uk, rd.com, elephantjournal.com
Image by M. Maggs from Pixabay
Citeste continuarea: 1 2