Cum sa alegem o paine sanatoasa pentru noi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa alegem o paine sanatoasa pentru noi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cum sa alegem o paine sanatoasa pentru noi
Cum sa alegem o paine sanatoasa

O cumparam zilnic si o consumam la fiecare masa, impreuna cu mai toate felurile de mancare. Paine alba, bagheta, paine graham, secara sau alte specialitati, nici nu o mai trecem pe listele de cumparaturi, fiindca este de la sine inteles ca painea trebuie cumparata si ca nu trebuie sa lipseasca de pe mesele noastre. Cand o cumparam,  de obicei ne gandim doar la propriile gusturi sau, cel mult, la care sortiment ne face cu ochiul cel mai tare, in functie de aspect, neluand in calcul si proprietatile nutritive ale acestor tipuri de paine – detaliile cele mai relevante, pana la urma, pentru propria noastra sanatate.

Iata ce trebuie sa stim despre cele mai importante si cunoscute tipuri de paine de pe piata noastra:

1.    Painea alba sau franzela clasica romaneasca

Este facuta din faina alba de grau, apa, sare, drojdie si… multi amelioratori, adica nelipsitele E-uri, menite s-o faca pufoasa si rezistenta in timp, astfel incat sa nu se invecheasca in 24 de ore. Cu cat painea este mai alba, cu atat valoarea ei nutritiva este mai mica! Asadar, evitati atat cat puteti painea alba, in general. Avand mult amidon, ea nu face altceva decat sa va aduca multe calorii goale, fara sa va hraneasca sanatos. Este o paine ieftina, creata astfel incat producatorii sa-si permita un pret cat mai mic la vanzare.

2.    Bagheta „frantuzeasca”

De foarte multe ori nu e decat aceeasi franzela alba, dar cu o alta forma. Bagheta autentic frantuzeasca contine mult mai putini amelioratori, costa mai mult si se invecheste mai repede. Miezul nu este atat de pufos, pentru ca nu se folosesc „afanatori”  – alte chimicale folosite din plin la fabricarea painii albe romanesti.

Nu rata nici: Paine simpla. Paine de casa fara framantare

3.    Painea graham

Teoretic este o paine foarte sanatoasa, preparata din faina” neagra”, adica rafinata mai putin, si, deci, mult mai hranitoare. Are mai multe fibre si mai putin amidon, asa ca se poate spune ca si ingrasa mai putin si aduce beneficii mari aparatului digestiv (tocmai datorita continutului bogat in fibre). Atentie, insa, caci painea graham este usor de falsificat: in loc de faina neagra integrala se poate folosi tot faina alba, care se coloreaza chimic, astfel incat painea sa para graham, in timp ce noi cumparam tot o paine alba. Pretul este un indiciu important: grahamul autentic costa mai mult cu aproximativ 30% – 50% fata de painea alba sau grahamul falsificat.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/02/2022