Calea catre silueta mult-visata
1. Cuvantul-cheie: „moderatie“
Daca vrei sa slabesti armonios, trebuie sa stii ca poti manca aproape orice, dar cu moderatie. Nu trebuie sa amesteci proteinele (branzeturi, carne) cu carbohidrati (paste, cartofi, orez, fainoase)! Totodata, daca ti-e pofta de ceva dulce, poti alege un fruct (de exemplu, strugurii contin destul zahar natural).
2. Alege un meniu variat
Specialistii precizeaza ca este bine sa nu consumi aceleasi alimente pe parcursul zilei, ci sa le schimbi de la o masa la alta. Astfel, e recomandat sa variezi hrana si sa pui mereu in farfurie alimente colorate, care sa te imbie, si sa adaugi savoare mancarurilor folosind ierburi aromate si condimente (altele decat sarea si piperul).
De asemenea, nu te gandi mereu la ceea ce nu ai voie sa mananci; concentreaza-te pe alegerile sanatoase nenumarate pe care le ai la indemana. Garnitura de legume nu incepe si se termina cu cartoful! „Imprieteneste-te“ cu spanacul, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, prazul, lintea, ardeii, dovleceii s.a.m.d. In plus, incearca din timp in timp pasta de naut (hummus) sau soia, in loc de carne, si da-i o sansa branzei tofu.
3. Fii sincera cu tine insati!
Este vital sa intelegi motivul pentru care consumi alimente in exces! Poti face acest lucru tinand un „jurnal alimentar“, cu ajutorul caruia poti observa cand, cat si de ce mananci. In cele mai multe cazuri, excesele au cauze de factura emotionala: stresul de la slujba, nemultumiri legate de propria persoana, neimpliniri in viata de familie, plictiseala, singuratatea, tristetea.
Asa incat mancarea se transforma intr-o modalitate de consolare si ajunge sa nu mai aiba legatura cu potolirea foamei, servind mai degraba la umplerea unui gol din viata noastra. Depistand sursa acestor emotii negative, esti cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei: dupa ce ai identificat cauzele, le poti elimina mai usor, gandindu-te la aspectele pozitive din viata ta.
4. Nu sari peste micul dejun!
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, astfel incat e gresit sa o ocolesti, fiind momentul in care corpul tau isi reface resursele pentru noua zi. Daca nu iei micul dejun, organismul – care deja a „postit“ toata noaptea – va incepe sa stocheze grasimi („combustibil“), pentru ca va percepe lipsa hranei ca pe o stare de criza, intrand in „modul“ de supravietuire. Acest lucru se intampla si daca trece prea mult timp intre mese. Daca si tu crezi ca vei slabi daca mananci o data pe zi sau doar dimineata si seara, te indrepti in directia gresita!