Cum iti dai seama daca uleiul de masline este contrafacut - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum iti dai seama daca uleiul de masline este contrafacut

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cum iti dai seama daca uleiul de masline este contrafacut
ulei de masline contrafacut

Uleiul de masline este recomandat in toate dietele sanatoase. Insa cei mai multi consumatori nu stiu sa deosebeasca uleiul de masline contrafacut de cel adevarat.

Cum iti dai seama ca ai primit chiar uleiul de masline extravirgin pentru care ai platit un pret mai ridicat? Cum stii ca desi ai dat bani pentru ulei de masline extravirgin, nu ai primit ulei de masline obisnuit? Ai incredere ca primesti exact pentru ce ai platit.

Crezi sau nu uleiul de masline chiar a devenit o sperietoare pentru consumatori. Exista chiar posibilitatea ca desi ai dat banii pentru a achizitiona ulei de masline ceea ce ai primit este cu totul altceva. Poate fi ulei de rapita ori altceva asemanator.

Asadar, cum stii ce cumperi cu adevarat?

Exista trei cai importante prin care consumatorii sunt pacaliti. In primul rand, uleiul de masline extravirgin este diluat cu unul mai putin scump, ca de exemplu ulei de floarea soarelui, ulei de soia sau rapita. Cei care fac asta cred ca oamenii mai putin experimentati nu pot sa-si dea seama ca sunt inselati. In al doilea rand, dilueaza ulei de masline de calitate cu unul inferior, tot de masline. Si, in al treilea rand, combina ulei de masline cu unul folosit, ranced. Inselaciunea a functionat intrucat consumatorii nu stiau cum sa deosebeasca un ulei de calitate superioara de unul de slaba calitate. Larry Olmsted, autorul cartii Alimente reale, alimente false: De ce nu stii ceea ce mananci si ce poti face in legatura cu asta (Real Food, Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating and What You Can Do About It) spune:

„Este uimitor cum foarte multi oameni nu stiu gustul unui anumit aliment”.

Potrivit unui studiu realizat e catre Universitatea din California 69% din uleiul de masline etichetat drept extravirgin nu intrunea standardele de calitate.

Iata un sfat de care sa tii cont atunci cand mergi sa cumperi ulei de masline: fii atent la etichetele care folosesc termene precum pur, natural, premium, sau chiar produs in Italia. In plus sa cumperi produsele cu cea mai recenta data de productie si evita sa achizitionezi  ulei la sfarsitul anului intrucat sunt sanse mari sa provina din sezonul trecut. In plus, ai grija sa cumperi ulei in sticle inchise la culoare intrucat calitatea uleiului de masline scade cand este expus la lumina.

Uleiul de masline este o alegere sanatoasa pentru tine si familia ta. Insa te poti bucura de aceste beneficii numai daca achizitionezi ulei de masline de calitate superioara. Uleiul de masline reduce riscul de diabet de tip II, poate imbunatati functiile creierului si in general starea de sanatate. Uleiul de masline contine omega 3, care tin departe bolile inimii. In plus, grasimile mononesaturate din uleiul de masline pot reduce nivelul colesterolului.

Citeste si: Ulei de masline. Beneficii. Utilizari

Ai cumparat ulei de masline contrafacut daca:

  • l-ai bagat la frigider si nu se solidifica. Uleiurile mononesaturate (cum este cel de masline), se solidifica la frigider, in timp ce uleiurile polinesaturate (cum este cel de floarea foarelui) nu se vor solidifica.
  • nu intretine focul. Uleiul de masline este inflamabil si poate intretine arderea unei lampi. Daca nu o face, inseaman ca nu este extravirgin.

Ce sa urmaresti cand cumperi ulei de masline

Nu cumpara ulei de masline care nu are trecuta data de recoltare a maslinelor sau, macar, data de presare. Ideal este sa cumperi un ulei de masline cat mai aproape de data de culegere a acestora. Cu cat trece mai mult timp de la culegerea maslinelor, cu atat uleiul isi va pierde din proprietatile benefice. Evita produsele care au pe eticheta “termenul de valabilitate” sau data imbutelierii. Uleiul putea fi in rezervor de cel putin un an inainte sa intre in sticla.

Nu cumpara ulei de masline daca pe eticheta nu scrie “extravirgin”. Nici acest lucru nu este neaparat o garantie, dar, cu siguranta daca nu are aceasta eticheta, vei cumpara un ulei de slaba calitate.

Verifica pe eticheta un certificate de autenticitate conform normelor UE.

Nu te lua dupa pret. Daca are pretul mic, sigur nu e ceva de ciliate. Dar nu te lasa pacalit de preturile mari. Poate fi ceva contrafacut, dar cu pret mare.

Nu rata nici: Dieta cu ulei de masline si lamaie. Slabesti aproximativ 7 kg si iti detoxifici organismul in 3 saptamani

Sursa: healtheternally.com, epicurious.com

Imagine de Marina Pershina de la Pixabay

Data articol: 10/05/2021