Excesul de grasimi
Cand omul de rand aude cuvantul „grasimi”, aproape intotdeauna il asociaza cu untura si/sau slanina, nestiind ca mai exista si alte grasimi pe lumea asta, unele de departe mai periculoase pentru sanatatea lui! Acum lucrurile se complica putin si subliniez cuvantul „putin” deoarece, dorind sa nuantez anumite lucruri, e nevoie sa apelez si la notiuni de chimie. Dar s-o luam pe rand:
Exista mai multe tipuri de grasimi:
– uleiurile, care sunt tot grasimi, dar lichide la temperatura camerei (sau nesaturate); la randul lor se impart in omega 6, omega 3 si omega 9;
– colesterolul este tot o grasime;
– exista grasimi solide la temperatura camerei (sau saturate);
– si mai exista o serie de grasimi numite „trans”, fiind de departe cele mai periculoase!
Daca vreti sa fiti sanatosi, retineti ca pe lumea asta exista doar 4 uleiuri alimentare: uleiul de masline (pentru gatit), uleiul de in alimentar (exista si pentru motoare sau pictura), uleiul de catina si uleiul de rapita. Ultimele 3 uleiuri luati-le numai ca suplimente alimentare, chiar zilnic daca doriti, dar NU gatiti cu ele! Adesea am spus in prezentarile pe care le-am sustinut ca inotul este cel mai bun exercitiu fizic, insa NU inotul in uleiul din cratita! Am vrut sa subliniez prin asta cantitatea care trebuie adaugata in mancare, si care trebuie sa fie cat mai mica!
Autor: Dr. Calin Marginean
Citeste articolul integral aici.
Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?