Excesul de zahar
Nu stiu daca va vine sa credeti, dar in tot sangele din corpul nostru avem fix una lingurita zahar! (practic, glucoza) si nici macar aia plina! Asa-i ca-i incredibil de putin? In corpurile noastre, avem globule albe [leucocite] care, dupa cum stim cu totii, sunt „soldatii” organismului, aparandu-ne in fata agresiunilor microbiene, virale, fungice (ciuperci) si celulelor tumorale. Dar hai sa luam exemplul unei boli de nutritie cu o frecventa alarmanta in zilele noastre: diabetul zaharat.
Din cauza valorilor glicemice, in corpul persoanei cu diabet zaharat nu mai lupta nimeni. Iar daca apare cumva vreo agresiune microbiana la un membru inferior, infectia are sanse sa avanseze, chiar cu risc de amputatie pentru diabeticul respectiv! Motivul? Globulele albe, care in mod normal (deci natural) ar trebui sa „manance” (fagociteze) microbi, ajung sa manance… zahar! Pe de alta parte, la diabetici, frecventa cancerului este de 6 ori mai mare decat in randul populatiei generale! Motivul? Limfocitele T killer (tipul specializat de globule albe care mananca celulele tumorale) in loc sa manance celule canceroase, mananca zaharul in exces din sange!
Imi place sa dau adesea o pilda pacientilor mei, spunandu-le: „Daca as pune in fata dv. doua farfurii, una plina cu microbi si celule canceroase, iar cealalta cu o felie de tort, pe care din ele ati alege-o?”. Fireste ca orice om intreg la minte ar alege-o pe cea din urma! Ei bine, asa gandesc si globulele albe ale sangelui! Cand apare o marire a valorilor glicemice, globulele albe incep sa „tradeze” si, in loc sa manance ceea ce ar trebui, ajung sa manance… zaharul!
Te mai poate interesa si: 7 trucuri sa renunti la zahar incepand de azi
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?