„Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare, zahar si grasimi”! Am auzit cu totii, pe mai toate posturile media, acest anunt care, insa, prin repetare, a inceput sa ne lase indiferenti. Din acest anunt, omul de rand intelege ceva de genul: sa nu mai pun de-acum cu pumnul sare in mancare, cum faceam, ci mai cu moderatie, poate cu lingura… Sau sa nu mai stau toata ziua cu lingura in cheseaua cu dulceata, ca domnului Goe, ci sa ma limitez la cateva lingurite de zahar sau de miere. Dar… ce-or fi alea grasimi? Cred ca e vorba de slanina, probabil de untura si… cam atat.
Care sa fie „excesul” acela?
Am convingerea ca vom fi socati cand vom vedea cat de mic este, din punct de vedere cantitativ, acel exces si cum majoritatea dintre noi il depasim zilnic. Nu de alta, dar dupa ce sloganul de mai sus a fost lansat in eter, nimeni nu a clarificat cum stau de fapt lucrurile. Drept pentru care, mi-am propus in articolul de fata sa discut deschis problematica „excesului de sare, zahar si grasimi” si sa arat riscurile majore pentru sanatate pe care le poate avea necunoasterea acestui… exces!
Excesul de sare
E foarte important sa retinem ca toate alimentele contin sare (clorura de sodiu). Pornim deci de la aceasta premisa: Toate alimentele contin sare!
– Foarte multa exista in toate produsele alimentare de origine animala, fara s-o mai adaugam noi, si in muraturi, de data asta adaugata de noi cu buna stiinta. In functie de reteta, acestea contin, de regula, mai mult de 100 mg sare la 100 g produs!
– Enorm de multa exista in produsele lactate, chiar daca NU mai adaugam noi (insa branzei de burduf/putina ii mai punem si noi, in afara celei „ascunse”, pe care oricum aceasta o continea);
– Mai putina exista in produsele vegetale (legume, leguminoase, fructe, cereale, seminte);
– Exista 3 alimente de origine vegetala care au sare continuta in ele la nivelul alimentelor de origine animala: ciupercile, tomatele si spanacul. Motiv pentru care ar fi bine ca atunci cand le consumam, sa fim atenti la cata sare mai adaugam mancarii!
DACA niciun aliment NU ar contine sare (insa mai sus am spus ca TOATE au!), ar trebui sa adaugam sare in alimente intr-o cantitate care sa nu depaseasca 7-8 grame/zi. Dar cum TOATE alimentele au, excesul este la un singur pas, care aproape intotdeauna este facut, iar depasirea este frecvent copioasa, cu riscuri MAJORE pentru sanatate, asa cum vom vedea in continuare! Adesea se ajunge fara nici un fel de probleme la 15-20 g de sare adaugata mancarii!
Citeste si: Cele mai sanatoase tipuri de sare
Cu cat creste cantitatea de sare din alimente…
– scade cantitatea de calciu din corp. (NU cumva sa uitati ca acest metal, calciul, are si proprietati anti-cancerigene!)
– creste pofta de mancare si astfel, numarul de kilograme al membrilor familiei. Exista persoane care afirma ca e normal sa acumulam niste kilograme in plus odata cu varsta. NU, nu e deloc normal!
– este dezechilibrat raportul K+/Na+ [potasiu/sodiu] in favoarea celui din urma. Daca raportul tinde sa se egalizeze sau sa devina favorabil sodiului, exista risc semnificativ de cancer in familia respectiva. In lactate, raportul Na+/K+ este 2/1, in vreme ce in TOATE alimentele de origine vegetala raportul K+/Na+ este de macar 5/1.