Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Pagina 6 din 9 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Cozonac pufos
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro

Cozonac pufos: Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Cozonac pufos de post cu fructe confiate si martipan

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de post.

Ingrediente Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

500 de grame de faina 000,

40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker,
250ml. de suc carbogazos Mirinda,
80ml. de ulei,
60g zahar,
1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de portocala/lamaie,
1 praf de sare,
100g fructe confiate (ananas, pepene galben, maracuia),
un baton de martipan (60g).

Mod de preparare Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.

Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.

Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.

Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.

Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.

Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.

Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.

Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.

L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.

L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.

Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.

Cozonac pufos: Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

Cozonac pufos cu nuca si cacao facut in casa

Cozonac pufos: Va prezentam reteta pentru 10 cozonaci deliciosi facuti in casa, din ingrediente naturale, sanatoase si controlate de mana noastra, pentru desfatarea intregii familii in aceste zile de sarbatoare, asa cum ne-o prezinta dna Virginia Musat, prietena comunitatii Sfatul Parintilor.

Ingrediente Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

3.5 kg faina alba
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari

Maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut

Umplutura

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar

Pentru uns

catevalinguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana

Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

  1. Toate ingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
  3. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
  4. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
  5. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot
  6. Adaugam untul (saumargarina) si iar framantam.

  7. La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
  8. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
  9. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
  10. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
  11. Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
  12. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
  13. Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
  14. Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
  15. Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.

  16. Asezam cozonacii in tava, la distantaunii de altii.
  17. Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
  18. In acest timp incingem cuptorul la 180C.
  19. Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana.
  20. Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Data articol: 17/12/2025