Cozonac pufos: Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de post.
Ingrediente Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
500 de grame de faina 000,
40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker,
250ml. de suc carbogazos Mirinda,
80ml. de ulei,
60g zahar,
1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de portocala/lamaie,
1 praf de sare,
100g fructe confiate (ananas, pepene galben, maracuia),
un baton de martipan (60g).
Mod de preparare Cozonac de post cu fructe confiate si martipan
Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.
Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.
Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.
Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.
Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.
Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.
Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.
Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.
L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.
L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.
Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.
Cozonac pufos: Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

Cozonac pufos: Va prezentam reteta pentru 10 cozonaci deliciosi facuti in casa, din ingrediente naturale, sanatoase si controlate de mana noastra, pentru desfatarea intregii familii in aceste zile de sarbatoare, asa cum ne-o prezinta dna Virginia Musat, prietena comunitatii Sfatul Parintilor.
Ingrediente Cozonac cu nuca si cacao facut in casa
3.5 kg faina alba
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari
Maia
175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut
Umplutura
1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar
Pentru uns
catevalinguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana
Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao facut in casa
- Toate ingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
- Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
- Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
- Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
- Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot
-
Adaugam untul (saumargarina) si iar framantam.
- La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
- Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
- Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
- Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
- Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
- 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
- Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
- Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
-
Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.
- Asezam cozonacii in tava, la distantaunii de altii.
- Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
- In acest timp incingem cuptorul la 180C.
- Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana.
- Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
