Cozonac pufos: Cozonac floare

Cozonac pufos: Ce-ar fi Craciunul fara cozonac?! Iata o reteta apetisanta de cozonac floare.
Ingrediente Cozonac floare
( pentru 2 cozonaci mari )
1 kg faina
250 gr zahar
50 gr drojdie
500 l lapte 3,5% grasime
200 gr unt
5 galbenusuri
2 plicuri vanilie bourbon
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
o lingurita rase sare
ulei pentru uns masa de lucru
Pentru umplutura:
5 albusuri
200 gr miez nuca
200 gr stafide
1 lingurita zeama lamaie
1 esenta rom
50 gr cacao
100 gr zahar vanilat
Pentru uns :
1 galbenus
50 ml lapte
50 ml apa
3 linguri zahar
Mod de preparare Cozonac floare
Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.
Pregatim maiaua astfel: Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. Adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.
O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.
Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.
Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .
Topim untul si incepem sa framantam aluatul. Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.
Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat
Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.
Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.
Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.
Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.
Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.
Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori
Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos.
Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.
Cozonac pufos: Cozonac stea de Craciun

Cozonac pufos: Cum ar fi sarbatorile fara cozonac?! Iata o reteta delicioasa de Cozonac stea de Craciun.
Ingrediente Cozonac stea de Craciun
ALUAT:
– 1 kg faină
– 5 oua
– 50 g drojdie proaspata
– 200g zahar
– 500ml lapte
– 8 lingura ulei de floarea-soarelui
-1 lingurita de sare
– 2 pliculete zahăr vanilat
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie
UMPLUTURA:
– 500 g rahat taiat cubulete
– 1 galbenus pentru uns
Mod de preparare Cozonac stea de Craciun
– Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.
– Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
– Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica… galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg.
– Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul, vanilia, uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute).
– Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
– Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.
– Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.
– Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.
– Asezi un pahar de apa cu gura in jos, chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
– Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate.
– Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
– Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
– In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
– Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.
Pofta buna!
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
