Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Cozonac pufos

Cozonac pufos: Cozonac Bounty

Cozonac pufos Bounty

Cozonac pufos: Iata o reteta interesanta de cozonac.

Ingrediente Cozonac Bounty

 

Pentru aluat:

375 g faina (+aprox.200-300g),
125 ml lapte caldut,
60g unt moale,
1 cubulet de drojdie,
3 oua,
100g zahar,
esenta de vanilie,
4 batoane mari de Bounty sau 8 mici.

Pentru decor:
un galbenus pentruuns,
100 g ciocolata,
75 g frisca lichida,
nuca de cocos.

Mod de preparare Cozonac Bounty

1. Bate albusurile spuma.

Adauga zaharul si bate din nou. Pune galbenusurile, esenta de vanilie, laptele, untul, faina – am cernut-o de 2 ori, si drojdia inmuiata in apa calduta.

Eu am folosit un pliculet de drojdie uscata de la Dr. Oetker… Din toate aceste ingrediente framanta un aluat-daca e prea moale, adauga vreo 200-300 g faina, pana cand vei putea sa-l modelez isi sa-l framanti …vreo 20 minute. pana la spargerea primei basici de aluat!
L-am lasat la loc cald, la crescut cam o ora…pana si-a triplat volumul…

2. Am impartit aluatul in doua.

e urma dintr-o bila, am facut doua. Cand am vazut ca s-a facut aluatul cat casa, mi-am zis sa profit si sa mai fac un cozonac… cu nuca.
Asa… revenim la Bounty… am intins prima foaie din aluat exact pe masura tavii mele de chec, iar peste ea am asezat frumos ciocolatele Bounty, peste care am pus cea de-a doua foaie si am indesat-o frumos pe margini, ca sa iasa uniform.

3. L-am uns cu galbenus si am bagat tavile in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

Dupa aprox. 30 de min. au fost gata.

Cozonacul cu nuca… Am facut umplutura din 200g de nuca macinata, 200 de zahar praf, o lingurita de coaja de portocala si 100 ml de frisca lichida… le-am pus pe toate pe foc, le-am amestect si le-am lasat sa dea un clocot. Apoi, am lasat la racit…

Am intins foaia de aluat ramasa si ma gandeam cum sa fac sa nu iasa umplutura in straturi subtiri, ci sa iasa toata, sa ne saturam de nuca…si-n copilarie mancam miezul cu nuca, il rontaiam de pe coaja si le lasam asa…cojite, pe farfurie, hi,hi,hi…n-am mai intins umplutura pe toata suprafata aluatului, ci am lasat-o pe toata intr-un loc si a ramas toata in mijloc, cum am vrut. Am inceput sa rulez…o data…din cealalta margine am facut franjuri si le-am dat peste partea rulata… Si gata!

Cu greu am pus rulada in tava, am uns cu galbenus si am dat la cuptor impreuna cu cozonacul Bounty.

I-am scos deodata…i-am lasat la racit, apoi m-am apucat de ciocolata ca sa imbrac cozonacul Bounty.

Am pus 100 g ciocolata la topit, impreuna cu o lingurita de margarina, am turnat 75 ml de frisca lichida si cand s-a topit toata ciocolata, am turnat-o peste cozonacul Bounty. Am presarat nuca de cocos din belsug si gata!

Cozonac pufos:  Cozonac cu nuca si caramel

Cozonac pufos cu nuca si caramel

Cozonac pufos: Iata o reteta speciala de cozonac cu nuca si caramel, numai buna pentru mesele de sarbatori.

 

Ingrediente Cozonac cu nuca si caramel

Aluat: 750 gr faina, 1 cana de lapte, 5 linguri de zahar, drojdie cat o nuca, 3 oua, 1 margarina Rama, 1 galbenus de ou pentru uns
Umplutura: 500 gr nuca, zahar cat de dulce doriti sa fie
Caramel: 200 g zahar, 70 g unt, 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare Cozonac cu nuca si caramel

Amestecam faina cu zaharul, adaugam laptele caldut in care am dizolvat drojdia si ouale usor batute amestecate cu margarina topita. Framantam bine si il lasam la dospit. Cand e gata de dospit preparam caramelul punand zaharul intr-o craticioara la foc mediu. Cand incepe sa se inchida la culoare incepem sa il amestecam pentru a nu se arde. Cand tot zaharul este topit adaugam untul si smantana pentru frisca si mai fierbem pana incepe sa se ingroase.
Luam aluatul si il impartim in 8 parti egale si intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra nuca macinata si amestecata cu zaharul. Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 4 sucituri. Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii si sunt patrunsi.
Pofta buna!

Cozonac pufos: Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Cozonac pufos: Iata o delicioasa retete de cozonac cu nuca, numai buna pentru o zi de sarbatoare.

 

Ingrediente Cozonac cu nuca

 

10 linguri unt
3 galbenusuri
1/2 lingurita sare
600-650 gr faina
1plic zahar vanilat
esenta rom
14 gr drojdie uscata
200 ml lapte caldut
10 linguri zahar
coaja de lamaie sau portocala

Umplutura de nuci si cacao

300 gr nuci
4 linguri cacao
50 gr stafide
esenta rom
3-4 linguri de zahar
lapte cat sa omogenizam compozitia

Mod de preparare Cozonac cu nuca

Intr-un castron punem faina. Amestecam drojdia cu 1 lingura de faina, 3 linguri de lapte caldut si zaharul.Amestecam pana se face ca o pasta.Aceasta pasta o punem in castronul cu faina,(in mijloc)acoperim cu prosop si lasam la crescut timp de 15-20 minute la loc cald. Dupa ce a crescut maiaua adaugam pe rand toate ingredientele,untul topit,laptele caldut,galbensurile frecate bine cu zaharul si zaharul vanilat,esenta de rom,coaja de lamaie si faina cat cuprinde.Aluatul nu trebuie sa iasa vartos.

Acoperim castronul cu un prosop si lasam la crescut 2 ore.
Impartim aluatul in doua parti.Intindem bucata de aluat pe masa unsa cu ulei,apoi punem umplutura de nuci si cacao.Rulam bucata de aluat si o asezam in tava unsa cu ulei.
Ungem cozonacii cu galbenus de ou subtiat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit la foc potrivit aproximativ 70 minute.
Putem sa i taiem numai dupa ce s au racit foarte bine.

Pofta buna!

Cozonac pufos: Cozonac cu nuca, lamaie si portocala

Cozonac pufos cu nuca, lamaie si portocala

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac.

 

Ingrediente Cozonac cu nuca, lamaie si portocala

• 700 g faina (cernuta)
• 200 ml lapte
• 300 g zahar
• 100 ml ulei
• 50 g unt ( pt runs tava)
• 5 oua
• 3 galbenusuri
• sare cat se poate apuca intre degete
• un cub de drojdie proaspata
• esente ( esenta de rom de vanilie)
• 100 g nuca
• coaja rasa de lamaie+ portocala

Mod de preparare Cozonac cu nuca, lamaie si portocala

Drojdia o facem astfel:
O punem peste putin lapte indulcit (nu fierbinte) si o lasam sa creasca. Adaugam cateva linguri de faina.
Ouale le batem cu grija si le mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul, sarea si esentele.

Punem faina intr-un vas mare, facem loc in mijloc si punem pe rand drojdia care intre timp a crescut, ouale batute spuma si restul de lapte. Framantam pana se incorporeaza toata faina si apoi punem putin cate putin uleiul si continuam sa framantam pana ce aluatul „incepe a creste din maini” cum spun gospodinele.

Se lasa la crescut aluatul cam o ora, dupa care se imparte in parti egale si se pune la tava (cine doreste poate pune in mijloc umplutura cu miez de nuca si cacao frecat cu albus, rahat, cacao, stafide etc), se mai lasa la crescut si in tava vreo jumatate de ora, se ung cu ou pe deasupra dupa care se dau la cuptor pentru a se coace.
Se scot din tava dupa ce se coc si se pune deasupra mac, zahar, nuca de cocos.

Pofta buna!

Cozonac pufos: Cozonac de casa

Cozonac de casa

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de casa.

Ingrediente Cozonac de casa

Pentru maia: 500g faina, 200ml lapte caldut, 2 lingurute de zahar, 50g de drojdie (recomand drojdie vrac nu la cuburi)

Pentru aluat: 500g faina, 1 lingurita sare, 4oua, 4 lingurite zahar, 250 unt topit caldut, coaja de portocala, ulei

Pentru umplutura: 400g nuci macinate, 250g zahar, 5plicuri zahar vanilat, coaja de portocale, esenta de portocale si esenta de vanilie, lapte 200ml, cacao 1lingurita.

Mod de preparare Cozonac de casa

Maia:
Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Intr-un bol se dizolva drojdia si zaharul in laptele caldut si apoi se rastoarna in adancitura. Incet- incet se ia faina de pe marginea vasului si se amesteca cu laptele din mijloc pana se obtine in interior o compozitie de consistenta smantanii. Se lasa la fermentat 30min. D

upa cele 30min se adauga restul de faina, untul topit dar sa fie caldut, ouale, sarea, coaja de portocale, zaharul, ulei. Se amesteca usor, lasand compozitia sa respire, pana cand se obtine un aluat elastic, putin moale care se desprinde usor de pe vas si mana.

Se framanta aluatul circa 30min, folosind din cand in cand ulei. Se rotunjeste aluatul, se da langa o sursa de caldura si se acora cu un servet curat. Se lasa circa 60min.

Intre timp se face umplutura astfel: se pune laptele intr-un vas pe foc. Cand laptele s-a incalzit se adauga nucile, zaharul, zaharul vanilat, esentele, cacao si coaja de portocale. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade laptele amestecand din cand in cand sa nu se lipesca. Cand laptele a scazut se opreste focul.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se ia, se asaza pe planseta de lucru, se portioneaza in doua bucati si se intinde fiecare bucata de aluat cat lungimea tavii. Se intinte si umplutura, se ruleaza cu grija si se pun in tavi unse cu ulei si tapetate in prealabil cu faina. Se unge fiecare cu galbenus de ou batut, se lasa circa 10 min la crescut in tava dupa care se introduce la cuptor la foc iute circa 40 minute.

Cozonac pufos: Cozonaci cu nuca, cacao si rahat

Cozonac pufos cu nuca

Cozonac pufos si delicios. Iata cum se prepara

Ingrediente Cozonaci cu nuca, cacao si rahat

Ingrediente coca:
2 kg faina
8 oua (galbenusuri)
1 pachet margarina
6 linguri ulei
100 g drojdie (proaspata)
400 g zahar
1 l lapte
sare
esenta de rom
5 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie

 

Ingrediente umplutura:
500 g nuca macinata
400 g rahat
1 esenta rom

100 g cacao

100 g zahar

Mod de preparare Cozonaci cu nuca, cacao si rahat

Se topeste margarina si se pune la racit si impreuna cu uleiul se vor pune la sfarsitul framantatului.
Zaharul cu laptele se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul si se adauga si zaharul vanilat. Intr-un vas mare se pune faina, un praf se sare, drojdia (maiaua), se adauga galbenusurile si coaja de lamaie peste care se adauga laptele si se framanta bine bine pana aproape se desprinde de pe margini. Se adauga uleiul cu margarina si esenta de rom. Se lasa sa creasca.
 
Umplutura: Se amesteca nuca cu cacao, zaharul si esenta de rom.
Cozonacii se formeaza, se dau la tava apoi la cuptor si se lasa pana se rumenesc aproximativ 40 minute.
Pofta buna!

Mai multe retete delicioase gasesti aici.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/12/2023