Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Pagina 2 din 9 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Cozonac pufos
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro

Cozonac pufos: Cozonaci (reteta din 1865)

Cozonac pufos: Va prezentam azi o reteta aleasa din volumul „Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet”, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.

Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare, si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane.

Pe la jumatatea framantaturii adaogi putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipeste aluatu de mani; apoi lasi de se dospesce; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d’asupra cu galbinare de ou, si pui de se coace intr-un cuptor cald.

Cozonac pufos: Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonaci cu nuca si rahat

Cozonac pufos: Cozonacii nu lipsesc de pe mesele de sarbatori. Iata aici o reteta de Cozonaci cu nuca si rahat.

Ingrediente Cozonaci cu nuca si rahat

pentru aluat
1,2kg.faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
4 galbenusuri,
100 ml. lapte dulce,
300 ml. iaurt gras,
un cub drojdie verde,
100 ml.ulei,
4 linguri de zahar,
esenta dupa preferinta.
apa minerala cam 100 ml.

Mod de preparare Cozonaci cu nuca si rahat

Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri, separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala, spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale ,sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.

Pentru umplutura
1 kg.nuci macinate,
100 gr.stafide aurii,
500 gr.rahat
4 albusuri,
700 gr.dulceata de trandafiri,
1 plic de cacao,
esenta de portocale

Mod de preparare
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si mestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata, ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit, cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Data articol: 23/12/2025