Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Cozonac pufos

Cozonac pufos: Cozonac floare

Cozonac floare

Cozonac pufos: Ce-ar fi Craciunul fara cozonac?! Iata o reteta apetisanta de cozonac floare.

Ingrediente Cozonac floare

( pentru 2 cozonaci mari )

1 kg faina
250 gr zahar
50 gr drojdie
500 l lapte 3,5% grasime
200 gr unt
5 galbenusuri
2 plicuri vanilie bourbon
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
o lingurita rase sare
ulei pentru uns masa de lucru

Pentru umplutura:

5 albusuri
200 gr miez nuca
200 gr stafide
1 lingurita zeama lamaie
1 esenta rom
50 gr cacao
100 gr zahar vanilat

Pentru uns :

1 galbenus
50 ml lapte
50 ml apa
3 linguri zahar

Mod de preparare Cozonac floare

Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
Faina trebuie sa fie foarte bine uscata, ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.
Pregatim maiaua astfel: Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. Adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.

O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.

Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina. Frecam galbenusurile cu sare, adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.
Zaharul il dizolvam in laptele caldut. Adaugam si vanilia. Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .
Topim untul si incepem sa framantam aluatul. Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut. Framantam aluatul energic circa 30 minute. Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica, juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.

Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat
Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.

Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.
Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.

Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.

Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt. Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.
Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori
Lasam din nou la crescut circa 30 minute. Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule. Presaram zahar tos.
Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca.

Cozonac pufos: Cozonac stea de Craciun

Cozonac stea de Craciun

Cozonac pufos: Cum ar fi sarbatorile fara cozonac?! Iata o reteta delicioasa de Cozonac stea de Craciun.

Ingrediente Cozonac stea de Craciun

ALUAT:
– 1 kg faină
– 5 oua
– 50 g drojdie proaspata
– 200g zahar
– 500ml lapte
– 8 lingura ulei de floarea-soarelui
-1 lingurita de sare
– 2 pliculete zahăr vanilat
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie
UMPLUTURA:
– 500 g rahat taiat cubulete
– 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare Cozonac stea de Craciun

– Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.
– Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua.
– Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica… galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg.
– Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul, vanilia, uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute).
– Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;
– Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin.

– Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget), in forma de cerc. Asezi o foaie in tava cuptorului, pe hartie de copt.

– Presari rahatul si apoi il acoperi cu cealalta foaie de aluat.

– Asezi un pahar de apa cu gura in jos, chiar in centrul aluatului si tai in opt, pana langa pahar.
– Tai apoi cele 8 fasii in doua, doar pana la jumatate.
– Lasi paharul pe loc si rasucesti fasiile de aluat, ca o fundita.
– Acoperi tava cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.
– In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus.
– Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul. Apoi il poti prezenta colindatorilor.

Pofta buna!

Cozonac pufos: Cozonac cu Nutella

Cozonac cu Nutella

Cozonac pufos: Adriana88 a trimis o reteta minunata: Cozonac cu Nutella.

 

Ingrediente Cozonac cu Nutella

500 g faina
2 oua
5 linguri zahar
200 g iaurt
1 plic drojdie uscata
1 praf de sare
coaja de portocala
100 g ulei
nutella
1 galbenus
2 linguri lapte

Mod de preparare Cozonac cu Nutella

Intr-un vas amestecam drojdia cu putina apa calduta, 1 lingurita zahar, 1 lingurita faina.

Cernem faina intr-un vas, adaugam sarea, coaja de portocala, zahrul, facem o gaura in mijloc si adaugam drojdia, iaurtul la temperatura camerei, ouale batute si incepem sa framantam cu mainele umezind cu ulei.

Acoperim si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Impartim coca in 4 bucati egale.

Intindem prima bucata pe masa infainata in forma de cerc o ungem cu nutella, adaugam a 2 bucata intinsa in forma de cerc, ungem cu nutella,a 3 foaie ungem cu nutella, a 4 foaie si punem o cana in mijloc si cu cutitul taiem in triunghiuri si fiecare triunghi il rasucim putin.

In mijloc am adaugat un colacel uns cu nutella.

Ungem cu galbenusul amestecat cu lapte.

Dam la cuptorul incalzit pana se rumeste frumos.

Cozonac pufos: Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Cozonac pufos cu mac, smantana si coaja de portocala

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac: Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala.

Ingrediente Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smantana, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie.

Umplutura: 8 albusuri, 400 g mac , 300 g zahar, 20 ml rom.

Mod de preparare Cozonac cu mac, smantana si coaja de portocala

Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.

Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald cca 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul.

Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.

Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.

Apoi se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta cat iese (cca 60 cm).

Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si apoi se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou.

Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul.

Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.

Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele.

Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou.

Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu.

Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii.

Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pina cind se coc primii.

Cozonac pufos: Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Cozonac pufos de post cu fructe confiate si martipan

Cozonac pufos: Iata o delicioasa reteta de cozonac de post.

 

Ingrediente Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

500 de grame de faina 000,

40 g drojdie de bere proaspata Dr.Oetker,
250ml. de suc carbogazos Mirinda,
80ml. de ulei,
60g zahar,
1 lingura de esenta de vanilie/ 1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de portocala/lamaie,
1 praf de sare,
100g fructe confiate (ananas, pepene galben, maracuia),
un baton de martipan (60g).

Mod de preparare Cozonac de post cu fructe confiate si martipan

Am cernut faina intr-un bol, am facut loc la mijloc si am sfaramat drojdia, jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri de suc. Puteti folosi Fanta, dar mie nu-mi place, de aceea am ales Mirinda.

Sucul sa fie tot la temperatura camerei, ca toate ingredientele, nu rece. Am amestecat pana cand drojdia s-a dizolvat.
Am pus bolul pe aragaz si am asteptat aproximativ o ora sa creasca maiaua.

Dupa o ora, am adaugat restul de suc, uleiul, zaharul ramas, zaharul vanilat, sarea si coaja de portocala, le-am amestecat bine si am framantat putin aluatul pana cand am auzit basicile de aer din interior spargandu-se.

Am uns bolul cu ulei, am pus aluatul in el, l-am acoperit si l-am lasat pe aragaz cu cuptorul pornit mai bine de doua ore, pana cand si-a triplat volumul.

Am rasturnat aluatul pe masa unsa cu ulei, l-am mai framantat putin si l-am impartit in doua.

Am intins cu mainile prima bucata in forma de dreptunghi si lunga cat tava de cozonac in care urma sa-l pun si am rasfirat fructele confiate, pe care le-am taiat bucati mai mici. Am avut ananas, pepene galben si maracuja.

Am procedat la fel cu a doua bucata si am taiat felii batonul de martipan-tot de post, cu ciocolata neagra.

Cele doua suluri le-am rasucit intre ele si le-am asezat frumos in tava de cozonac pregatita, unsa cu ulei.

L-am lasat iar la crescut pana a iesit din forma.

L-am stropit cu putin suc si l-am bagat in cuptorul incins la 200 de grade pentru 10 minute, apoi am redus la 180 de grade si l-am lasat 40 de minute. In timpul acesta, am simtit ca miroase deja si l-am vazut bronzat la suprafata, astfel incat l-am acoperit cu o hartie de copt umezita si l-am lasat pana cand au trecut cele 40 de minute initiale.

Testul scobitorii a fost trecut cu brio, asa ca l-am scos, l-am uns rapid cu miere si am presarat zahar brun. Sau puteti sa-l pudrati cu zahar, daca vreti.

Cozonac pufos: Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

Cozonac pufos cu nuca si cacao facut in casa

Cozonac pufos: Va prezentam reteta pentru 10 cozonaci deliciosi facuti in casa, din ingrediente naturale, sanatoase si controlate de mana noastra, pentru desfatarea intregii familii in aceste zile de sarbatoare, asa cum ne-o prezinta dna Virginia Musat, prietena comunitatii Sfatul Parintilor.

Ingrediente Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

3.5 kg faina alba
1 lingura sare
200 gr zahar
1 l lapte caldut
4 galbenusuri + 4 oua intregi
150 gr unt (sau margarina)
200 ml ulei
2 esente rom
coaja rasa de la 2 lamai mari

Maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
1/2 l lapte caldut

Umplutura

1.5 kg nuca macinata
coaja rasa de la 1 lamaie (sau scortisoara)
1 lingura cu varf cacao
550 gr zahar

Pentru uns

catevalinguri de ulei (pentru uns tavile)
3 oua
1 lingura cu varf smantana

Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao facut in casa

  1. Toate ingredientelesa fie la temperaturacamerei, exceptandlaptele care trebuiesa fie caldut.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia.
  3. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura la mijloc. Se toarna in acea gaura maia. Se lasa cam 30 minute, pana drojdia se activeaza, veti vedea ca maiaua devine spumoasa.
  4. Se adauga laptele, cele 200 gr zahar, sarea (pe margine, nu direct peste maia) si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen.
  5. Se adauga apoi ouale batute si iar se framanta pana ouale sunt incorporate de tot
  6. Adaugam untul (saumargarina) si iar framantam.

  7. La final adaugam uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si framantam cam 30 minute, pana aluatul nu mai e lipicios si se desface de pe maini si lighean.
  8. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie sa se tripleze in volum.
  9. Pe masa de lucru data cu faina se imparte aluatul in 10 bucati egale.
  10. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa-idati forma rotunda. Se aseazabucatileobtinutepe un prosop mare curat. Se acopera cu alt prosopsi se lasa la crescut 30 minute.
  11. Amestecam ingredientele pentru umplutura. Gustati umplutura si daca vreti mai dulce, mai puteti adauga zahar.
  12. 5 tavi mai late si cu pereti mai inalti (daca faceti mai putini cozonaci folositi tavi de chec, vor fi mai aspectuosi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.
  13. Luam fiecare bucata de aluat si o intindem foaie subtire de un deget.
  14. Punem pe foaie umplutura, cat luam cu amandoi pumnii. Intindem umplutura uniform peste aluat.
  15. Rulam aluatul, usor ca sa nu iasa umplutura.

  16. Asezam cozonacii in tava, la distantaunii de altii.
  17. Acoperim cozonacii cu prosoape de bumbacsi lasam iar la crescut pentru 1 ora.
  18. In acest timp incingem cuptorul la 180C.
  19. Ungem cozonacii cu ouale batute cu smantana.
  20. Dam la cuptor pentru 1 ora, pana sunt rumeni deasupra.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/12/2023