Ce-ar fi Craciunul fara cozonac pufos?!
Iata cele mai gustoase retete de cozonac pufos trimise de cititoarele site-ului nostru, in sectiunea ReteteleTale.
Cozonac pufos: Cozonac steluta
Cozonac pufos: Abetina a trimis o reteta delicioasa de Cozonac steluta.
Ingrediente Cozonac steluta
-500 gr.faina de grau,
-2 galbenusuri,
-2 linguri zahar,
-1 esenta de migdale,
-50 gr.unt,
-300 ml.lapte caldut,
-un praf de sare,
-drojdie cat o nuca,
-2 linguri de ulei,
-un borcanel de ciocolata de 180 gr.,
-2 linguri de nuca macinata,
-1 ou pentru uns cozonacul.
Mod de preparare Cozonac steluta
-Se cerne faina intr-un vas, peste faina adaugam galbenusurile, zaharul, praful de sare, esenta, untul la temperatura camerei, drojdia stinsa cu lapte caldut si framantam un aluat. Mai spre final adaugam uleiul si framantam pana se dezlipeste aluatul de pe vas,punem un prosop peste vas si lasam aluatul sa se dubleze. Cand aluatul a crescut suficient, il impartim in patru bucati egale, din fiecare bucata facem cate o foaie rotunda.
Intr-o tava asezam hartie de copt si presuram putina faina, punem in tava o foaie de aluat perfect rotunda pe care o taiem dupa o forma, eu am folosit un capac de la o oala si o ungem cu ciocolata pe care am topit-o pe bain-marie, presuram nuca macinata, adaugam inca o foaie de aluat, ungem cu ciocolata, presuram nuca macinata si adaugam inca o foaie de aluat, repetand procedura, la final asezam ultima foaie de aluat pe care nu mai punem ciocolata. Punem in schimb un pahar cu gura in jos pe mijlocul cozonacului si taiem mai intaii in 4 bucati, apoi in 8 si la final in 16 bucati. Prindem cate doua bucati si le rotim spre interior de cate doua ori.
Repetam procedura pana terminam de rotit toate bucatile, apoi le prindem cate doua capete si le unim bine. Le ungem cu ou batut in care am pus un pic de zahar si dam tava la cuptorul incalzit deja si lasam sa se coaca la foc potrivit. Cand este copt cozonacul il vom unge cu putina apa in care am topit un pic de zahar, asa cozonacul va fi stralucitor. Pofta buna!
Cozonac pufos: Cozonac cu capsune si stafide
Cozonac pufos: Va recomandam o reteta de sezon, delicioasa si aspectuoasa: Cozonac cu capsune si stafide.
Ingrediente Cozonac cu capsune si stafide
Aluat pentru 2 cozonaci:
aprox. 600 g faina
100 g zahar tos
200 ml lapte
100 g unt topit
3 galbenusuri de ou
1 ou
un cub mic de drojdie proaspata
un praf de sare
esenta rom
Umplutura:
100 g stafide
50 g cacao
150 g capsune
doua albusuri
3 linguri zahar tos
Mod de preparare Cozonac cu capsune si stafide
Maia: intr-un bol, turnam 50 ml lapte incalzit usor si o lingurita de zahar, adaugam drojdia si doua linguri cu faina,apoi amestecam si lasam la cald sa creasca.
Intr-un vas adanc cernem faina, in mijlocul ei formam o adancitura in care adaugam praful de sare, laptele caldut, untul topit, galbenusurile si maiaua.
Cu mana, adunam faina de pe margine spre centrul vasului, va incepe sa se formeze aluatul si incepem usor sa framantam pana aluatul nu se mai lipeste de mana.
Dupa cateva minute, aluatului ii dam o forma rotunda, il asezam in alt vas curat, uns cu unt topit sau ulei, apoi il tinem 40 minute la cald ,sa-si dubleze volumul.
Umplutura:
Capsunele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs, li se scot coditele, apoi se taie bucatele.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul tos, adaugam cacaoa, stafidele si capsunele taiate, amestecam lejer.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,ase scoate pe blatul de lucru si il impartim in doua bucati. Cu sucitorul intindem fiecare bucata, astfel incat foaia sa aiba jumatate de cm si o forma dreptunghiulara.
Peste fiecare foaie intindem umplutura, apoi de la un capat al foii rulam usor.
Ungem formele de cozonac cu unt topit sau ulei si le tapetam cu hartie de copt. Asezam in fiecare forma cate un rulou de aluat si lasam la cald 15 minute sa mai creasca usor, apoi se unge aluatul din fiecare forma cu ou batut.
Se introduc formele cu aluat in cuptorul preincalzit si se lasa sa se coaca cca 50 de minute.
Dupa ce s-au copt, cozonacii se lasa cateva minute sa se odihneasca, apoi se pot scoate din forme si pudra cu zahar pudra.
Retinem ca servirea cozonacilor in stare calda se face prin ruperea lor, nu prin taiere!
Cozonac pufos: Cozonaci (reteta din 1865)
Cozonac pufos: Va prezentam azi o reteta aleasa din volumul „Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet”, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.
Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare, si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane.
Pe la jumatatea framantaturii adaogi putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipeste aluatu de mani; apoi lasi de se dospesce; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d’asupra cu galbinare de ou, si pui de se coace intr-un cuptor cald.
Cozonac pufos: Cozonaci cu nuca si rahat
Cozonac pufos: Cozonacii nu lipsesc de pe mesele de sarbatori. Iata aici o reteta de Cozonaci cu nuca si rahat.
Ingrediente Cozonaci cu nuca si rahat
pentru aluat
1,2kg.faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
4 galbenusuri,
100 ml. lapte dulce,
300 ml. iaurt gras,
un cub drojdie verde,
100 ml.ulei,
4 linguri de zahar,
esenta dupa preferinta.
apa minerala cam 100 ml.
Mod de preparare Cozonaci cu nuca si rahat
Punem faina intr-un vas si peste faina adaugam cele 4 galbenusuri, separat intr-o oala punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia se mesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine adaugand apa minerala, spre final punem cate un pic de ulei peste aluat si contiunuam sa framantam pana vom obtine un aluat nu prea tare nu prea moale ,sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.
Pentru umplutura
1 kg.nuci macinate,
100 gr.stafide aurii,
500 gr.rahat
4 albusuri,
700 gr.dulceata de trandafiri,
1 plic de cacao,
esenta de portocale
Mod de preparare
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si mestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata, ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug apoi dam tava la cuptor pentru o ora la foc potrivit, cand sunt copti ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.
Cozonac pufos: Cozonac moldovenesc
Cozonac pufos: Murarasu a trimis acest apetisant Cozonac moldovenesc.
Ingrediente Cozonac moldovenesc
1kg faina, 10-15 oua, 300 g zahar, 250 gr unt. 100 gr untdelemn, 50 gr rom, 1/2 baton vanilie, coaja de la o lamaie, 40 grame de drojdie, 100 gr stafide, 300 gr lapte, o lingura rasa sare, 50 gr rom.
Mod de preparare Cozonac moldovenesc
Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.
Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca. Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte. Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma.
Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca.
Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca. Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori. Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma. Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza.
Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.
Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao.
Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.
Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.
Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-a racit, creste greu si nu iese de calitate.
Cozonac pufos: Cozonac de casa cu nuca si cacao
Cozonac pufos:
Va prezentam o retetea cu nuca si cocao, usor de preparat.
Ingrediente Cozonac de casa cu nuca si cacao
Pentru 2 cozonaci avem nevoie de 1kg.faina, 200g zahar, 200g unt, 2cuburi de drojdie, esenta de rom, coaja de lamaie si portocala, 1/2 litru lapte, 8galbenusuri, o lingurita sare, 3 pliculete zahar vanilat.
Mod de preparare Cozonac de casa cu nuca si cacao
Se face maiaua cu putin lapte si zahar, se lasa sa creasca. Intr-un vas mai mare se cerne faina. Laptele se fierbe cu zaharul, coaja de lamaie si portocale si se adauga fierbinte peste faina. Se incepe framantarea, se adauga pe rand sarea, galbenusurile, albusurile batute spuma, zaharul vanilat, maiaua, esenta, iar la final untul topit. Se framanta 30 minute si se lasa sa creasca.
Umplutura se face din nuci pisate, cacao, care se amesteca cu putin lapte, stafide si rahat.
Cand a crescut coca se imparte in doua, se pune umplutura, se ruleaza, se pun in tavi de cozonac, se mai lasa la crescut 30 minute, se ung pe deasupra cu ou si se dau la cuptor pana se coc.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!