Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cozonac pufos: Retete de cozonaci gustosi pentru Craciun
Cozonac pufos
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro

Ce-ar fi Craciunul fara cozonac pufos?!

Iata cele mai gustoase retete de cozonac pufos trimise de cititoarele site-ului nostru, in sectiunea ReteteleTale.

Cozonac pufos: Cozonac steluta

Cozonac steluta

Cozonac pufos: Abetina a trimis o reteta delicioasa de Cozonac steluta.

Ingrediente Cozonac steluta

-500 gr.faina de grau,
-2 galbenusuri,
-2 linguri zahar,
-1 esenta de migdale,
-50 gr.unt,
-300 ml.lapte caldut,
-un praf de sare,
-drojdie cat o nuca,
-2 linguri de ulei,
-un borcanel de ciocolata de 180 gr.,
-2 linguri de nuca macinata,
-1 ou pentru uns cozonacul.

Mod de preparare Cozonac steluta

-Se cerne faina intr-un vas, peste faina adaugam galbenusurile, zaharul, praful de sare, esenta, untul la temperatura camerei, drojdia stinsa cu lapte caldut si framantam un aluat. Mai spre final adaugam uleiul si framantam pana se dezlipeste aluatul de pe vas,punem un prosop peste vas si lasam aluatul sa se dubleze. Cand aluatul a crescut suficient, il impartim in patru bucati egale, din fiecare bucata facem cate o foaie rotunda.

Intr-o tava asezam hartie de copt si presuram putina faina, punem in tava o foaie de aluat perfect rotunda pe care o taiem dupa o forma, eu am folosit un capac de la o oala si o ungem cu ciocolata pe care am topit-o pe bain-marie, presuram nuca macinata, adaugam inca o foaie de aluat, ungem cu ciocolata, presuram nuca macinata si adaugam inca o foaie de aluat, repetand procedura, la final asezam ultima foaie de aluat pe care nu mai punem ciocolata. Punem in schimb un pahar cu gura in jos pe mijlocul cozonacului si taiem mai intaii in 4 bucati, apoi in 8 si la final in 16 bucati. Prindem cate doua bucati si le rotim spre interior de cate doua ori.

Repetam procedura pana terminam de rotit toate bucatile, apoi le prindem cate doua capete si le unim bine. Le ungem cu ou batut in care am pus un pic de zahar si dam tava la cuptorul incalzit deja si lasam sa se coaca la foc potrivit. Cand este copt cozonacul il vom unge cu putina apa in care am topit un pic de zahar, asa cozonacul va fi stralucitor. Pofta buna!

Cozonac pufos: Cozonac cu capsune si stafide

Cozonac cu capsune si stafide

Cozonac pufos: Va recomandam o reteta de sezon, delicioasa si aspectuoasa: Cozonac cu capsune si stafide.

Ingrediente Cozonac cu capsune si stafide

Aluat pentru 2 cozonaci:
aprox. 600 g faina
100 g zahar tos
200 ml lapte
100 g unt topit
3 galbenusuri de ou
1 ou
un cub mic de drojdie proaspata
un praf de sare
esenta rom

Umplutura:
100 g stafide
50 g cacao
150 g capsune
doua albusuri
3 linguri zahar tos

Mod de preparare Cozonac cu capsune si stafide

Maia: intr-un bol, turnam 50 ml lapte incalzit usor si o lingurita de zahar, adaugam drojdia si doua linguri cu faina,apoi amestecam si lasam la cald sa creasca.

Intr-un vas adanc cernem faina, in mijlocul ei formam o adancitura in care adaugam praful de sare, laptele caldut, untul topit, galbenusurile si maiaua.
Cu mana, adunam faina de pe margine spre centrul vasului, va incepe sa se formeze aluatul si incepem usor sa framantam pana aluatul nu se mai lipeste de mana.

Dupa cateva minute, aluatului ii dam o forma rotunda, il asezam in alt vas curat, uns cu unt topit sau ulei, apoi il tinem 40 minute la cald ,sa-si dubleze volumul.

Umplutura:

Capsunele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs, li se scot coditele, apoi se taie bucatele.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul tos, adaugam cacaoa, stafidele si capsunele taiate, amestecam lejer.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,ase scoate pe blatul de lucru si il impartim in doua bucati. Cu sucitorul intindem fiecare bucata, astfel incat foaia sa aiba jumatate de cm si o forma dreptunghiulara.
Peste fiecare foaie intindem umplutura, apoi de la un capat al foii rulam usor.
Ungem formele de cozonac cu unt topit sau ulei si le tapetam cu hartie de copt. Asezam in fiecare forma cate un rulou de aluat si lasam la cald 15 minute sa mai creasca usor, apoi se unge aluatul din fiecare forma cu ou batut.

Se introduc formele cu aluat in cuptorul preincalzit si se lasa sa se coaca cca 50 de minute.

Dupa ce s-au copt, cozonacii se lasa cateva minute sa se odihneasca, apoi se pot scoate din forme si pudra cu zahar pudra.
Retinem ca servirea cozonacilor in stare calda se face prin ruperea lor, nu prin taiere!

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Data articol: 17/12/2025