3. Somonul salbatic nu prea mai exista
Faptul ca lumea evita somonul de crescatorie a dus la imputinarea considerabila a numarului exemplarelor de somon salbatic. Mai mult, potrivit unei investigatii publicate in New York Times, trei sferturi din pestele din magazinele americane catalogat drept “salbatic” provenea din crescatorii. Pentru ca pestii sa aiba culoarea “salbaticiei”, in crescatorii sunt hraniti cu alimente cu coloranti, incat numai un laborator specializat poate face diferenta dintre un peste de crescatorie si unul salbatic.
De asemenea, un studiu publicat in Oxford Journal a relevat faptul ca, 40% din somonul capturat in salbaticie este, de fapt, somon “evadat” din crescatorii.
4. Mai mult somon pentru oameni, mai putin somon pentru animalele salbatice
Sunt specii de animale salbatice a caror supravietuire depinde de somoni. In unele zone, precum Pacificul de Nord-Vest, specii de ursi, orci si vulturi sunt pe cale de disparitie din lipsa hranei.
5. Crescatoriile de somoni decimeaza si celelalte specii de pesti
Somonii se hranesc cu alti pesti. Pentru aproximativ un kilogram de somon, se consuma ca hrana aproape 10 kilograme de peste (hering, hamsii etc.). Pescuirea in exces pentru asigurarea hranei somonilor din crescatorii a dus la decimarea altor specii de peste si, pe cale de consecinta, a altor animale care se hranesc cu peste (balene, delfini, foci, lei de mare, ton, albatrosi, pinguini si chiar somoni salbatici).
Autorii cartii ne indreapta atentia spre surse vegetale de omega-3: seminte de in, canepa, soia, nuci si alge marine.
Voi ce credeti despre aceste informatii?
Citeste continuarea: 1 2