Scortisoara – echilibreaza si stabilizeaza nivelul glicemiei
Doza zilnica: 1 lingurita
Cum functioneaza: Un studiu recent a aratat ca persoanele care au adaugat scortisoara (de la o jumatate e lingurita la o lingurita cu varf) intr-un desert au resimtit o crestere mult mai lenta a glicemiei decat subiectii care nu si-au pus scortisoara in dulcele consumat. Acest condiment mareste sensibilitatea la insulina, asa ca iti permite sa utilizezi o parte mai mare din glucoza din sange, pastrand stabil nivelul glicemiei. Cercetatorii spun ca daca adaugi scortisoara si la un fel de mancare bogat in carbohidrati sau amidon, acest lucru te va ajuta sa iti echilibrezi glicemia dupa masa. Pastrand glicemia la un nivel constant, elimini cresterile si caderile dramatice ale zaharului din sange, ceea ce, pentru unii diabetici ar putea insemna o reducere a insulinei injectabile.
Idei de servire: Presara scortisoara pe prajituri, cereale sau in cafea. Ca sa o incluzi in mancaruri bogate in amidon, precum orezul, piseaza scortisoara, chimen si coriandru si pune-le in pilaf, alaturi de stafide, nuci si alune taiate marunt si alte fructe uscate, ca sa faci un pilaf cu aroma meditaraneeana.
Sosul iute – taie pofta de mancare
Doza zilnica: cativa stropi
Cum functioneaza: Studiile au aratat ca o singura masa care contine capsaicina (compusul care da iuteala sosului iute si ardeiului iute) nu numai ca reduce nivelul grelinei, hormon care provoaca foamea, dar creste nivelul hormonului GLP-1, care elimina pofta de mancare. Alti cercetatori au descoperit ca pe operioada de doar doua zile, persoanele care au baut inainte de fiecare masa suc de rosii in care au pus capsaicina, au mancat cu 16% mai putine calorii decat cei care au baut sucul de rosii simplu.
Idei de servire: stropeste cateva picaturi de sos iute pe chiftele, pe portia de pilaf, fripturi, omleta, in supa de rosii sau in ciorbe. Sosul iute merge foarte bine cu citrice: pe o jumatate de grepfruit scutura de cateva ori sticla cu sos iute si adauga o lingurita de zahar brun.
Varza acra – faciliteaza digestia
Doza zilnica: jumatate de cana de varza taiata fideluta
Cum functioneaza: Varza acra e plina de bacterii probiotice, precum Lactobacillus plantarum, care ajuta la eliminarea gazelor, te scapa de balonarea si disconfortul asociate cu sindromul colonului iritabil si poate imbunatati calitatea vietii celor care sufera de acest sindrom cu pana la 95%.
Idei de servire: Poti manca varza acra cu fripturi, carne la gratar, o poti face salata, cu ulei de masline si piper, o poti calila cuptor sau adauga la o tigaie cu legume.
Piperul negru – protejeaza impotriva cancerului
Doza zilnica: dupa gust.
Cum functioneaza: Un nou studiu arata ca piperina, compus al piperului negru, intrerupe procesul de reinnoire a celulelor stem care declanseaza cancerul. “limitand numarul de celule stem, limitezi numarul de celule cu potential de a forma tumori”, spune dr. Madhuri Kakarala de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Michigan.
Idei de servire: presara piper negru pe toate mancarurile tale preferate. Pentur o aroma mai intensa e de preferat sa il macini cand il folosesti. O idee mai neobisnuita dar interesanta ar fi sa pui piper negru in iaurt si sa folosesti amestecul ca topping la o cupa de fructe proaspete.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?