Alimentele ne pot fi aliati de toata increderea sau inamici atunci cand vine vorba de a ne pastra dintii sanatosi cat mai mult timp. De aceea este important sa stim ce alimente sa consumam sau sa evitam pentru a preveni dureri, patari ale smaltului, chiar ruperea dintilor. In calitate de specialist in cadrul campaniei Zambeste Romania, care aduce informatii si solutii pentru o mai buna igiena orala, atrag atentia asupra faptului ca ingrijirea dintilor se realizeaza si prin alimentele pe care le consumam, nu doar prin interventia specialistului sau produselor dedicate. De aceea, in randurile de mai jos gasiti 5 prieteni si 4 dusmani pe care sa ii luam foarte in serios.
Cele bune sa se adune!
Regula de baza: in general, ce ne face bine la dinti, ne face bine la sanatate.
1. V-ati intrebat de ce sunt atat de bune merele pentru dantura? Raspunsul este foarte simplu si… logic. Nu doar merele, ci oricare fructe sau legume au un continut marit de apa care dilueaza continutul de zaharuri si stimuleaza productia de saliva. In consecinta, se realizeaza o spalare mai buna a particulelor de mancare, se diminueaza aciditatea fructelor si poti lupta mai eficient cu cariile.
2. Apa – la fel ca saliva, apa ne ajuta sa clatim zaharurile si acidul de pe dinti. Totodata, contine fluor sau minerale ce fortifica dintii si ii protejeaza de eroziune. Fluorul se gaseste si in pasta de dinti pentru adulti, cea pentru copii neavand in general fluor pentru a evita acumularea unei cantitati mai mari decat poate corpul celor mici sa asimileze.
3. Laptele si branzeturile – laptele si branzeturile sunt principala sursa de calciu din alimentatia noastra, iar calciul este principalul mineral care ne intareste dintii si oasele. Mai mult, anumite minerale din branza repara smaltul dintilor ce poate fi crapat de la bauturi sau alimente acide, de la alimente dure sau diferenta de cald si rece.
4. Salatele – spanacul, rucola si orice tip de salata verde sunt bogate in fier si ne ajuta sa tinem colesterolul sub control, ajuta digestia, dar, poate cel mai important, necesita masticatie mai mult decat alte alimente. Astfel, ne curatam dintii in timp ce mancam pentru ca aceste salate contin multa apa si, in acelasi timp, producem multa saliva.
5. Capsunele – vine sezonul lor si ne bucuram sa va spunem ca acestea sunt un mare aliat al zambetului sanatos; contin acid malic, un inalbitor natural pentru dinti. Atentie insa ca semintele lor pot intra intre dinti si pot fi greu de indepartat. Asigura-te ca ai ata dentara pentru o curatare corecta!
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?