Cele mai bune alimente care iti dau energie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele mai bune alimente care iti dau energie

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Cele mai bune alimente care iti dau energie
Alimente care vindeca ficatul - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - vegetables-752153_1920

Toate tipurile de semințe încolțite, cerealele, legume și unele plante verzi (și ne referim aici mai degrabă la… pătrunjel, decât la spanac, deși nici acest nu e de neglijat), dar și algele marine, sunt surse de energie pe care le avem la îndemână și, dacă le introducem inteligent în alimetația zilnică, ele ne vor ajuta să avem un tonus bun întreaga zi și vom elimina anumite forme de stres, stări de oboseală și disconfort.

Trebuie să știm că printre cele mai importante substanţe nutritive necesare producerii de energie se numără și vitaminele B. Lipsa acestora – mai ales B complex – poate duce la o funcţionare necorespunzătoare a glandei suprarenale, fapt care determină căderi bruşte ale nivelului de energie. Alte substanţe nutritive care accelerează metabolismul sunt vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q10. De aceea, topul nostru se va referi în principal la acele alimente care au relevanță în ce privește metabolizarea acestor grupe de vitamine și minerale.

1. Seminţele încolţite

Toate tipurile de seminţe încolţite (seminţe de legume sau de cereale, care au fost puse la germinat) sunt pline de energie. Ele sunt alimente care ajută la revitalizarea şi regenerarea organismului, deoarece conţin concentraţii mari de antioxidanţi, precum şi întreaga paletă de minerale, proteine, enzyme şi fibre. Prin germinare, calităţile nutritive ale seminţelor cresc. Recomandarea este de a folosi aceste semințe germinate în stare crudă, adăugându-le în salate. Ele conferă salatelor de fiecare zi nu doar un aport energetic sporit, dar și noi valențe gustative – prin note picante, amare, ierboase sau chiar… dulci.

2. Cerealele

Cerealele eliberează zahărul într-un ritm lent, oferind un nivel constant de energie, în locul unei căderi brruşte, urmate de o scădere semnificativă. Totodată reprezintă o sursă bogată de vitamine B, necesare funcţionării splinei, bateria de energie a organismului. Din categoria cerealelor, ovăzul se remarcă nu doar pentru că este plin de substanţe nutritive, dar ajută la menţinerea constantă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă o bună concentrare şi atenţie. Se pot consuma fierte (fie al dente, fie ca terciuri sau chiar sub formă de mucilagiu; expandate – precum floricelele de porumb – sau fulgi de cereale, înmuiate în diferite produse lactate).

Citeste continuarea pe AntenaSatelor.ro.

Data articol: 18/01/2015