Fructele reprezinta gustarea perfecta. Sunt bogate in nutrienti si fibre, sarace in calorii si usor de adus la birou. Cu toate acestea, contin zahar natural, uneori in cantitati insemnate. Iar acest lucru poate fi un motiv de ingrijorare pentru persoanele care se straduiesc sa mentina aiba un nivel al glicemiei in limite normale. Asadar, iata cele mai bune fructe pentru diabetici.
- Afinele
Sunt sarace in zahar, aproximativ 10g per 100g de fructe. In plus, aceasta fructoza este acompaniata de 2 g de fibre. Acest lucru este important intrucat, cand cele doua sunt consumate impreuna, nivelul zaharului din sange nu urca vertiginos. Este motivul pentru care cele 10g de zahar continute in fructele proaspete nu au acelasi efect asupra nivelului glicemiei ca 10 g de zahar dintr-o bomboana. In plus, afinele furnizeaza multi alti nutrienti benefici si antioxidanti ce protejeaza celulele.
Un studiu intins pe 20 de ani, la care au participat peste 187.000 de oameni s-a descoperit ca persoanele care consuma cele mai multe afine prezinta un risc cu 25% mai scazut de a se confrunta cu diabet spre deosebire de cele care manaca arareori aceste fructe.
Afinele sunt gustari excelente si le poti pune si in salate.
- Capsune
Contin o canitate de zahar chiar mai scazuta decat afinele cu numai 5 g per 100g de fructe, ceea ce le face o alegere nemaipomenita pentru diabetici.
In plus, capsunele ofera fibre, mangan, acid folic si multa vitamina C. De fapt, 100g de fructe (5-6 capsune) contin 98% din necesarul zilnic de vitamina C. Pot fi consumate si la micul dejun alaturi de iaurt sau singure.
- Mure
Sunt unele dintre cele mai bune fructe de padure pentru diabetici. Astfel ele contin 5 g de zahar si 5 g de fibre (o cantitate cu adevarat impresionanta) la 100 g de fructe. Dieta bogata in fructe ajuta la metabolismul glucozei si imbunatateste sensibilitatea la insulina. Mai multe fibre inseamna rezolvarea si altor probleme de sanatate care au legatura cu diabetul de tip doi – ca de exemplu un nivel ridicat de LDL (colesterolul rau) si supraponderabilitate.
- Struguri
16 g de zahar la 100 g de fructe, ceea ce reprezinta cea mai insemnata cantitate de glucoza dintre toate fructele mentionate in aceasta lista. Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca persoanele ce mananca adesea struguri au cu 12% sanse mai mici de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu semenii lor care nu au in dieta strugurii. Polifenolii pe care ii contin influenteaza pozitiv nivelul zaharului din sange.
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT