Balonarea poate fi cauza de factori aparent inofensivi. Poate ai mancat prea repede la pranz, poate fumezi (factor de favorizeaza balonarea), poate este foarte obosit motiv pentru care organismul tau nu mai functioneaza in parametri normal. Kristi King, dietetician la Spitalul de Copii din Texas si purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dieta din SUA, explica cele mai frecvente cauze alimentare ale balonarii. Practic, daca renuntam la unele alimente sau le mancam in cantitati mai mici, putem evita balonarea.
Legumele crucifere – in aceasta categorie intra broccoli, varza de Bruxelles, dar si varza normala. Ele contin sulf si un anumit tip de carbohidrat denumit rafinoza. Ambele sunt mai greu de descompus in procesul digestiv. De regula, prin procesul de gatire, sulful si rafinoza se descompun, dar nu totalitate, motiv pentru care dupa consumarea acestor legume crucifere poate aparea senzatia de balonare.
Lactatele – produsele lactate nu duc la aparitia gazelor intestinale la toate persoanele, dar cauzeaza balonare la persoanele intolerante la lactoza, chiar si intr-o mica masura. Practic, intoleranta la lactoza implica faptul ca organismul nu are enzima necesara pentru descompunerea zaharului lactic. In lipsa acestei enzime, apar gazele intestinale, spune Kristi King.
Citeste continuarea pe LYLA.RO.
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici