Ce să mănânci în sezonul răcelilor ca să ai o imunitate mai bună - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce să mănânci în sezonul răcelilor ca să ai o imunitate mai bună

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Ce să mănânci în sezonul răcelilor ca să ai o imunitate mai bună
Ce să mănânci în sezonul răcelilor
Credit foto: Depositphotos.com

Suntem în sezonul răcelilor, iar, organismul nostru are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a putea face față noilor condiții. Un mare aport în acest sens îl au alimentele pe care le consumăm zilnic. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce să includem în meniul zilnic pentru a sta departe de răceli, viroze, gripe și infecții.

Citrice pentru vitamina C

Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic. Consumul de vitamina C crește producția de celule albe din sânge, iar asta ajută la combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele au un conținut ridicat de vitamina C. Le găsiți în magazine în orice anotimp. Puteți alege grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi sau limes. Este bine de știut că organismul nostru nu produce și nu stochează vitamina C, astfel că avem nevoie de surse externe. Femeile au nevoie de 75 mg zilnic, iar bărbații, 90 mg. Dacă optați pentru suplimente, evitați să luați mai mult de 2.000 de miligrame pe zi.

Ardeiul roșu

Pare greu de crezut, însă ardeiul roșu conține de aproape trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. Este, de asemenea, o sursă foarte bună de beta-caroten. Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, iar asta contribuie la sănătatea ochilor și a pielii”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Citeste si: TREI alimente care intaresc IMUNITATEA! Tu cat de des le consumi?

Broccoli

Broccoli este un superaliment bogat în vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C și E, precum și fibre și antioxidanți. Atenție, însă, încercați să nu îl fierbeți prea mult. El își păstrează nutrienții când este pregătit la aburi puțin ori când este consumat proaspăt.

Usturoi

Usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume, pentru că oferă un gust bun preparatelor și este extrem de benefic pentru sănătate, în lupta împotriva infecțiilor. El conține o concentrație mare de compuși care conțin sulf, cum ar fi alicina, ce ajută la întărirea sistemului imunitar”, arată nutriționistul Gianluca Mech

Ghimbir

„Ghimbirul poate ajuta la scăderea inflamației, iar asta contribuie la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii.

Nu rata nici: 10 alimente de evitat daca ai tensiunea arteriala ridicata

Spanac

Spanacul este bogat în vitamina C și conține numeroși antioxidanți și beta caroten. Consumul de spanac contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să-și păstreze nutrienții. El trebuie totuși să fie ușor gătit, pentru că asta facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/02/2023