Combinatia de cartofi prajiti cu branza are un aport caloric mare si exista riscul sa te ingrasi. De asemenea, este lipsita de alte proteine de calitate (colagenul, in special, interesant pentru calitatea pielii, parului si unghiilor), de grasimile sanatoase (de tip omega 3), de magneziu, zinc si alte oligoelemente, dar si de vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente. Pe termen scurt poti avea balonari, constipatie, somnolenta. Pe termen mediu si lung stress-ul oxidativ suplimentar poate sa duca la imbatranire prematura, conform nutritionistului Cristian Margarit.
Sunt voci care nu recomanda combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat si sursa proteinelor, ca pot fi diverse). Totusi, adaugarea de branza este o practica foarte comuna deoarece branza aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate niste vitamina D si poate niste vitamina K si acid rumenic (CLA). Cea mai recomandata este branza de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasa din punct de vedere nutritional.
Efectele cartofilor prajiti
Prajirea amidonului produce acrilamida (afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prajire este indicat sa fie folosite uleiuri speciale pentru prajire, rezistente la temperaturi mari. Mare atentie sa nu apara zone foarte inchise la culoare sau arse (ca atunci cand se lipesc de vas ori i-ai lasat prea mult la prajit).
Citeste continuarea pe CapLimpede.ro.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?