In preferintele gastronomice ale romanilor, salamul ocupa, de cele mai multe ori, un loc fruntas. Nu exista om care sa nu fi incercat cel putin cateva sortimente: dimineata, la micul dejun, intre doua felii de paine, sau drept gustare pentru copii la scoala, in pauzele de masa. Sub o forma sau alta, cumparam salamuri si le consumam cu placere.
Ca mezelurile, in general, nu sunt cea mai sanatoasa optiune alimentara pe care o putem face, o stim cu totii.
Insa e greu sa le ocolesti sistematic, mai ales atunci cand esti un gurmand innascut, sau atunci cand treci pe langa galantarele incarcate de bunatati care iti fac cu ochiul. Insa e necesar sa fim cat mai bine informati atunci cand facem o alegere. Iata ce ne spun specialistii in chimie alimentara despre salamuri, in general, si in particular despre salamurile din Romania.
Citeste si: Cum sa alegi crenvurstii. Care sunt cei mai sanatosi crenvursti
In tara noastra, salamurile se impart in doua mari categorii:
1. Salamurile crud-uscate
2. Salamurile fiert-afumate
Daca prima categorie o gasim in toate tarile europene, cea de a doua categorie e mai mult o “gaselnita” a tarii noastre, nascuta din saracie. Dar, sa vorbim pe rand despre ele.
Salamurile crud-uscate sunt obtinute printr-un procedeu de maturare (fermentatie); concret, dupa ce amestecul de carne e pus in membrane (invelisul salamului), batoanele obtinute sunt supuse unui lung proces de fermentatie, in conditii de temperatura si umiditate controlate, pe o perioada de minimum 90 de zile. Asa se obtine Salamul de Sibiu, de exemplu, sau alte tipuri asemanatoare lui. Se poate spune ca salamul de tip crud uscat este mai sanatos decat cel fiert afumat, prin simplul fapt ca e mai greu de falsificat. Acesta esti motivul pentru care Salamurile de Sibiu, indiferent care ar fi producatorul lor, costa in jur de 100 lei/kg. Ele nu se pot amesteca cu sorici sau cu tot felul de alte resturi de carne, ci contin exclusiv carne. Inca o data, in cazul mezelurilor, pretul ramane un criteriu de alegere a unui produs de calitate.
Nu rata nici: Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Cum sa alegi produsele lactate si pestele
Salamurile fiert-afumate, in schimb – salamurile de vara, salam tip Victoria etc – permit folosirea unor inlocuitori de carne, din dorinta de a scoate un pret cat mai bun si, deci, de a vinde cat mai mult. Asa ca, atunci cand le cumparam, nu cumparam 100% carne, ci un procent relativ de carne, plus alti inlocuitori in cantitati variabile, deloc sanatosi.
Sfaturi utile atunci cand cumparati salam: alegeti intotdeauna un salam care sa coste cel putin dublul unui kilogram de carne cruda! E un indiciu important, care ne arata ce mancam, de fapt. Intre un salam crud uscat si altul de tip fiert afumat, alegeti intotdeauna unul crud uscat. Nu in ultimul rand, cititi cu atentie eticheta produselor! Cu cat eticheta contine mai multe elemente in afara de carne, cu atat mai mult trebuie sa evitati produsul respectiv!
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!