Potrivit mai multor studii recente cafeaua si ceaiul mentin sanatatea creierului si protejeaza impotriva unei afectiuni precum Alzheimer, Parkinson si depresie. Vestea este cu atat mai buna cu cat in lume sunt zute de milioane de oameni bautori de cafea sau cea. Desi exista si efecte secundare ale consumului de cafea precum insomnia, iritabilitatea sau spasmele musculare cand este bauta cu responsabilitate cafeaua (dar si ceaiul) au cateva beneficii pentru sanatate.
Un exemplu in acest sens, vine din Japonia unde s-a descoperit ca simplul miros al unor anumite boabe de cafea creste numarul undelor alpha din creier, unde asociate cu relaxarea si meditatia. De asemenea, cercetarea a demonstrat ca productivitatea si concentrarea sunt imbunatatite de cafea.
Un alt studiu a investigat legatura dintre depresie si consumul de cafea, ceai si bauturi dulci. Dupa urmarirea a aproximativ 300.000 de oameni, cercetatorii de la National Institutes of Health au determinat ca bautul cafelei este asociat cu un risc mai mic de depresie.
Potrivit Scientific American, „unele studii sugereaza ca iubitorii de cafea si ceai prezinta o rata mai redusa de declin cognitiv”. Oamenii de stiinta au mentionat ca „analizele s-au concentrat pe anumiti compusi din cafea si ceai care sustin ideea ca unele dintre acesti agenti chimici pot reduce riscul de Alzheimer si Parkinson”.
Ei au citat un studiu ce a fost publicat n 2015 in Neurobiology of Aging, in care cercetatorii au suplimentat dieta cobailor cu un compus din cafea. Ca rezultat, s-a observat ca animalele aveau creierul protejat de schimbarile pe care le sufera, de obicei, bolnavii care se confrunta de Alzheimer.
Totodata, oamenii de stiinta au citat un alt experiment realizat in 2013 care sustine ca acelasi component din cafea a protejat soarecii impotriva afectiunii Parkinson.
Un alt exemplu vine din tratamentul impotriva cancerului de colon. Bolnavii aflati in stadiul trei al cancerului de colon care au consumat cel putin patru cesti de cafea pe zi au redus riscul de recurenta sau deces cu mai mult de 50%. Bautul de cel putin doua cesti de cafea a redus riscul cu 31%.
O mega analiza din 2007 a atabilit ca doua cesti de cafea consumate zilnic a fost asociata cu un risc cu 43 mai mic de a te confrunta cu cancer la ficat, rezultatele au fost confirmate de studii ulterioarea.
A alta analiza importanta care a verifiicat 59 de studii a descoperit ca o ceasca de cafea pe zi este asociata cu un risc de cancer redus cu 3%, si au existat si o cercetare care sustinea ca bautul de cafea reduce cancerul de piele.
„Studiile realizate pe animale au aratat ca anumiti compusi ai cafelei suprima agentii cancerigeni introdusi in pielea cobailor, protejeaza celulele impotriva oxidarii cauzate de stres si a afectarii negative a ADN-ului, reduc inflamatiile si inhiba schimbarile metilare a ADN-ului”.
Un alt studiu a aratat ca femeile care consuma mai mult de trei cesti de cafea pe zi reduce semnificativ riscul de cancer al pielii comparativ cu femeile care beau mai putin de o ceasca pe luna.
Citeste continuarea: 1 2