Scortisoara este o mirodenie folosita in special pentru aroma speciala pe care o ofera dulciurilor si preparatelor culinare. Consumata in cantitati moderate, scortisoara are si numeroase beneficii pentru sanatate. Stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si scade nivelul de zahar din sange. Este utilizata si in tratamente cosmetice, pentru ingrijirea tenului si a parului.
Ce este scortisoara
In antichitate, scortisoara era mai valoroasa decat aurul si reprezenta un dar destinat regilor. In vremea lui Plinius cel Batran, scortisoara valora de 15 ori mai mult decat argintul. Nero, imparatul Romei, a ars la inmormantarea sotiei sale proviziile de scortisoara pe 12 luni. Gestul sau extravagant reprezenta durerea pierderii suferite. Egiptenii foloseau scortisoara pentru imbalsamare. In Evul Mediu, arabii au adus scrotisoara si alte mirodenii in Alexandria. De aici, scortisoara a ajuns in toata Europa. Numele de scortisoara este un derivat al unui cuvant grecesc care inseamna "lemn dulce". Scortisoara este obtinuta din coaja unui arbore care creste in India, Sri Lanka, Brazilia, Vietnam si Egipt. Este una dintre cele mai vechi mirodenii. Pentru a obtine scortisoara, coaja copacului este uscata si apoi rulata, pentru a obtine betele de scortisoara. De asemenea, coaja poate fi uscata si apoi macinata, pentru a obtine pudra de scortisoara. Scortisoara a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri, atat ca mirodenie, cat si ca medicament.
Scortisoara, medicament universal
Scortisoara are un continut ridicat de antioxidanti, iar uleiul de scortisoara este antibacterial si antifungic. Este si o sursa importanta de magneziu, fibre, fier si calciu. Datorita proprietatilor sale curative, scortisoara este folosita ca remediu pentru reducerea zaharului din sange, colesterol, digestie, diaree, raceala si gripa, artrita, memorie, dureri de dinti, respiratie urat mirositoare, dureri de cap si migrene. Scortisoara stimuleaza activitatea cerebrala si actioneaza ca un tonic. Ajuta la indepartarea tensiunii nervoase si are efecte benefice asupra memoriei. Scortisoara ajuta la indepartarea impuritatilor din sange si la circulatia sangvina. Circulatia buna a sangelui asigura si o cantitate mai mare de oxigen in celulele corpului, ceea ce duce la un metabolism sanatos. De asemenea, consumul de scortisoara reduce atacurile de cord. Datorita proprietatilor sale anticoagulante, scortisoara previne formarea cheagurilor de sange. Scortisoara are si proprietati antifungice, antibacteriale, antivirale si antiseptice. Este astfel utila in tratarea infectiilor interne si extene. Ajuta la distrugerea germenilor din infectiile vezicii biliare. Scortisoara ajuta si la stoparea hemoragiilor si faciliteaza vindecarea. Scortisoara are si proprietati antiinflamatorii. Ajuta la relaxarea muschilor si indeparteaza durerile. Scortisoara are si abilitatea de a controla nivelul de zahar din sange. Este indicata in special in tratarea diabetului de tip II.