Beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului includ sănătatea oaselor, susținerea sistemului imunitar, servirea ca antibiotic natural, menținerea inimii sănătoase și detoxifierea organismului. Alte beneficii includ combaterea artritei, albirea pielii și menținerea sănătății părului.
Când ne gândim la pătrunjel, ne vine în minte verdeața deasupra fripturilor și tocănițelor noastre. Pătrunjelul sau Petroselinum crispum, denumirea sa științifică, este un tip de plantă din familia Apiaceae, fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment și legumă.
Ce este pătrunjelul?
Pătrunjelul este utilizat pe scară largă ca garnitură sau topping în diverse bucătării europene, americane și din Orientul Mijlociu. De asemenea, este utilizat ca ingredient principal al salatei libaneze Tabbouleh și ca unul din condimentele Salsei verde din Italia. Dar ce anume a făcut ca pătrunjelul să fie atât de special pentru nutriționiștii din întreaga lume?
Te mai poate interesa: Dieta cu ceai de patrunjel. Mai putin cu 5 kg intr-o saptamana fara efort
Beneficii uimitoare pentru sănătate ale pătrunjelului
Previne respirația urât mirositoare
Nimănui nu-i place să aibă o conversație cu o persoană care are respirație urât mirositoare. Faceți-vă un obicei din adăugarea pătrunjelului în dieta dvs. Are proprietăți antibacteriene care inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă respirația urât mirositoare. Puteți ciuguli un fir de pătrunjel după fiecare masă pentru a vă reîmprospăta respirația
Servește ca aliat împotriva cancerului
Culoarea verde a pătrunjelului ne arată că este plin de clorofilă. Clorofila s-a dovedit eficientă la crearea unei linii de apărare împotriva agenților cancerigeni care sunt generați la pregătirea cărnii la grătar. Dacă vă place grătarul, adăugați pătrunjel și alte legume verzi pentru a reduce efectele nocive.
Combate diabetul
Substanțele prezente în pătrunjel sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea și tratarea naturală a diabetului. Polifenolii din plantă pot scădea atât glicemia cât și rezistența organismului la insulină. De asemenea, oferă efecte antiinflamatorii și ajută la reducerea grăsimilor din sânge.
Te mai poate interesa: Ceai de patrunjel, beneficii surprinzatoare pentru sanatate
Menține sănătatea oaselor
Deficitul de vitamina K poate duce la fracturi osoase. Vitamina K joacă un rol crucial în absorbția calciului și în gestionarea excreției urinare a calciului. Din doar 10 fire, pătrunjelul vă poate oferi cantitatea de vitamina K de care corpul dumneavoastră are nevoie.
Întărește sistemul imunitar
În timp ce vitamina K promovează sănătatea oaselor, bogăția de vitamina C din pătrunjel servește ca un excelent stimulator al sistemului imunitar. Se știe deja că vitamina C joacă un rol esențial în prevenirea răcelilor și gripelor. Pătrunjelul este, de asemenea, o bună sursă de beta-caroten. Beta carotenul este un antioxidant care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi ce grăbesc efectele îmbătrânirii.
foto: Depositphotos.com