Scorțișoara este un condiment des folosit în special în sezonul rece și în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe lângă faptul că este delicioasă, scorțișoara are și numeroase beneficii pentru sănătate, dezvăluite de nutriționistul Gianluca Mech.
1. Bogată într-o substanță cu puternice proprietăți medicinale
Mirosul și aroma distincte de scorțișoară se datorează părții sale uleioase, care este foarte bogată în compusul cinamaldehidă. Oamenii de știință sunt de părere că acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului.
2. Bogată în antioxidanți
Antioxidanții ne protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Scorțișoara conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenoli. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a câștigat detașat, depășind chiar superalimente precum usturoiul și oregano. Datorită conținutului foarte ridicat de antioxidanți, scorțișoara poate fi chiar folosită pe post de conservant natural pentru alimente”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
3. Are proprietăți antiinflamatorii
Puțină lume știe, însă inflamația ne ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și să repare leziunile țesuturilor. Cu toate acestea, ea poate deveni o problemă atunci când este cronică și este îndreptată împotriva propriilor țesuturi ale corpului. Scorțișoara poate fi utilă în acest sens, deoarece are puternice proprietăți antiinflamatorii.
Citeste si: Miere cu scortisoara: Remedii pentru sanatate
4. Poate reduce riscul bolilor de inimă
Acest condiment minune contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. La persoanele cu diabet de tip 2, 1 gram sau aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi s-a dovedit a avea efecte benefice asupra markerilor de sânge. Reduce nivelul colesterolului total, colesterolului LDL „rău” și al trigliceridelor, dar nu influențează colesterolul HDL „bun”. Alte studii au demonstrat că consumul de scorțișoară reduce tensiunea arterială”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.
5. Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulina
Insulina este unul dintre hormonii cheie care reglează metabolismul și consumul de energie. Problema este că mulți oameni sunt rezistenți la efectele insulinei. Aceasta este cunoscută sub numele de rezistență la insulină, un semn distinctiv al afecțiunilor grave, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul de tip 2. Vestea bună este că scorțișoara poate reduce dramatic rezistența la insulină, ajutând acest hormon important să-și facă treaba.
Citeste continuarea: 1 2
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici